Tomáš Jungwirth: Fyzik mezi světovou elitou

21. březen 2011
Vstupte!

Neznámý a možná i těžko popsatelný svět polovodičových struktur bude hlavním tématem dnešního Vstupte!. Naším hostem je mladý český fyzik, jehož jméno se ovšem za krátkou dobu stalo synonymem vědecké práce na světové úrovni.

Dr. Tomáš Jungwirth se narodil 23. října 1967 v Praze. Vystudoval fyziku na Univerzitě Karlově, působí jako profesor na Nottinghamské univerzitě ve Velké Británii a současně pracuje ve Fyzikálním ústavu AV ČR. Byl jedním ze čtyř členů mezinárodního týmu fyziků, který oznámil pozorování spinového Hallova jevu. Tento objev učiněný v polovodičovém cípu s několik nanometrů tenkou vodivou vrstvou může výrazně zvýšit výkon počítačů.

V roce 2002 získal Prémii Otto Wichterleho, později cenu AV právě za vědecký výsledek práce Feromagnetismus a nové spintronické jevy v polovodičích. V roce 2008 se stal laureátem prémie pro vynikající vědecké pracovníky Akademie věd ČR. Od r. 2009 je členem Učené společnosti ČR. Tomáš Jungwirth je synem fyzika Karla Jungwirtha a bratrem fyzikálního chemika Pavla Jungwirtha, který pracuje mj. v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Nanoantény zesilují laserové světlo pomocí dvojic jemných, sotva se dotýkajících zlatých nanohrotů.

Zítřejší Vstupte! patří Martinu Štollovi, který si do studia tentokrát pozval historika Mgr. Martina Nodla, který působí jako vědecký pracovník v Centru medievistických studií Akademie věd ČR v Praze. Je vedoucím redaktorem časopisu Dějiny – Teorie – Kritika a v současné době také dokončuje doktorské studium na Masarykově univerzitě v Brně, obor historie – české dějiny.

Spustit audio