Thomas Kulidakis: Pohodový turismus v Bulharsku v době koronavirové

11. srpen 2020

Nízké ceny, krásné moře, památky a nějak zvláště neobtěžující opatření proti covidu-19 jsou lákadla, které Bulharsko nabízí zahraničním návštěvníkům i v době koronavirové.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Turisty, včetně těch českých, se snaží získat na svou stranu v souboji s jinými tradičními destinacemi, především Chorvatskem a Řeckem.

Čtěte také

Prosperita obou výše zmíněných zemí je podobně jako v případě Bulharska do značné míry závislá na turismu. Ve všech třech státech jihovýchodní Evropy jsou Češi vítaní a jejich cena vzrostla v důsledku koronavirové krize. Míra nákazy je podobná v přepočtu na hlavu a oboustranné cestování otevřené.

Chorvatsko na začátku získalo komparativní výhodu proti konkurenci, když otevřelo jako první své hranice turistům. Neoficiálně, vyhláškou, ale v konečném důsledku velmi efektivně. Teď ale výhodu brzkého startu může ztratit kvůli zdražování, kterým se místní snaží dohnat ztráty. Na rozdíl od Chorvatů nic podobného Bulhaři nechystají, v zemi je v porovnání s českými cenami příjemně levně.

Řecko láká na tradiční kuchyni, antické památky i pohostinnost, ale požadavkem testu na covid-19 při cestě přes pozemní hranici možnou návštěvu českým turistům dost zkomplikovalo. V zemi navíc platí velmi přísná opatření proti šíření koronaviru, takže nákupy s maskou a zrušené koncerty a akce v barech leckomu nemusí být po chuti. Oproti Řecku je v Bulharsku příjemná uvolněná atmosféra a cesta do země bezproblémová letecky i po zemi. Dálniční síť je levná a kvalitní a obecně je Bulharsko levnější.

Zajímavá alternativa

Čtěte také

Z hlediska používaného jazyku má Bulharsko ještě jednu výhodu, která může být českým návštěvníkům blízká. Jazyková příbuznost umožňuje základní dorozumění v rodné řeči. Bulhaři navíc často mluví také rusky, což může být výhoda nejen pro věkem pokročilejší, kteří vládnou lépe ruštinou než třeba angličtinou. Čeští turisté jsou navíc braní více než pozitivně. Do sedmimilionové země s černomořským pobřežím přijelo vloni přes dvě stě tisíc českých turistů.

Z hlediska konkrétních protikoronavirových opatření je nejvíc zřetelná nutnost používat masky při nákupech například v hlavním městě Sofii. Obecně musí mít vždy a všude vevnitř personál masky. Švédské stoly v hotelech probíhají formou obsluhy – to znamená, že si klient vybere a pracovník hotelu s rouškou a rukavicemi mu jídlo nabere. Tyče slunečníků musí být od sebe vzdálené 4,5 až 7 metrů.

Z hlediska závodu o získání co největšího počtu turistů má Bulharsko nejednu výhodu, která mu může pomoci finální zápas o turisty vyhrát, nebo alespoň zcela neprohrát. Pro české turisty to může být vítaná alternativa k Řecku a Chorvatsku.

Thomas Kulidakis

Pořád také platí, že dovolenou může zhatit rozhodnutí státních úřadů jednotlivých zemí, které je často přijímají ze dne na den. I v době koronavirové se ovšem dá cestovat, jen je to větší dobrodružství. Podobně jako v České republice i jinde jsou ale výskyty nákazy lokální a je třeba vnímat čísla v kontextu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související