Thomas Kulidakis: Loučit se s Merkelovou je předčasné

30. říjen 2018

Je podružné, kdy se kancléřka Merkelová rozhodla odejít z vedení německé vládní CDU. Mohlo to být skutečně v létě.

Stejně tak dobře mohla být poslední kapkou prohra v zemských volbách v Hesensku. Důležité je, že vše vypadá jako dobře plánovaný krok, který ještě nemusí znamenat konec politické kariéry nejmocnější ženy Evropy.

Richard Seemann: Hesenský volební debakl otřásl Merkelovou

Angela Merkelová

Druhý volební debakl v Hesensku, který po Bavorsku postihl berlínskou velkou koalici CDU a CSU během posledních dnů, otřásl i postavením „věčné kancléřky“ Angely Merkelové.

Na starém kontinentě vede největší a také nejbohatší zemi od roku 2005. Za tu dobu se jí leccos podařilo, v jiných otázkách selhala. Z hlediska vývoje Evropské unie byla nejdůležitější dvě rozhodnutí, která určila směr unijního plavidla v bouřlivých vodách ekonomické a uprchlické krize.

Z hlediska eurozóny kancléřka napomohla rozdělení členských států na chudší jih a bohatší sever. Merkelové se nepodařilo zamezit vulgarizaci příčin ekonomických potíží. Mnoho času a energie se tak promrhalo debatou, kdo pracuje více nebo méně. Málo úsilí se věnovalo strukturálním problémům jednotné měny.

Euro zůstalo politickým projektem, tedy monetární unií bez unie fiskální. To je dlouhodobě neudržitelné. Kancléřka Merkelová také nedokázala říct jasné slovo k integraci eurozóny dle návrhů francouzského prezidenta Macrona.

Kladná stopa v učebnicích dějin

Na budoucnosti eurozóny přitom musí záležet i nám, protože naše ekonomika je na ní závislá. Německý důraz na přílišné šetření v unii zanechal hluboké příkopy a rozpory, které pokračují spory o návrh italského rozpočtu.

Robert Schuster: Volby v Hesensku rozhodnou, jak dlouho se ještě udrží Angela Merkelová

Angela Merkelová

V neděli proběhnou v německé spolkové zemi Hesensku parlamentní volby.

Odpůrci Angely Merkelové by také mohli poznamenat, že Evropě vnutila svůj názor na politiku migrační. Rozhodnutí otevřít hranice Německa ale padlo v době, kdy se po balkánské stezce pohybovaly statisíce běženců.

Situace na Balkáně navíc hrozila výbuchem v důsledku sporů mezi státy, přes které běženci šli. Přes hranice létaly i granáty se slzným plynem a jednotlivé země potřebovaly pomoc. Merkelová tedy de facto stabilitu Evropy v dané chvíli zachránila.

Z hlediska České republiky byla kancléřka Merkelová doposud spojenec s pochopením pro specifika postkomunistických zemí. Nebýt jí, možná by se s námi jiné starší členské státy páraly mnohem méně. V čele s Itálii nebo Francií. Každopádně by ale bylo předčasné držet smutek nebo jásat nad soumrakem politické kariéry Angely Merkelové.

Merkelová je žena činu, která řídí politiku jako projektový manažer, říká autor její biografie

Angela Merkelová

Žena, která řídí Německo jako projektová manažerka – s myšlením vědkyně a občas nemilosrdná intrikánka. I tak líčí Angelu Merkelovou její nejnovější biografie, která právě vyšla v Česku. Už v neděli si Němci vyberou, jestli zemi počtvrté v řadě – uprchlické i finanční krizi navzdory – povede lídryně Křesťansko-demokratické unie (CDU), nebo její vyzyvatel, sociální demokrat Martin Schulz.

Chce zůstat v čele německé vlády, aby se vypořádala s mezinárodními výzvami. Například brexitem nebo politikou Donalda Trumpa. Spekulace o své budoucnosti v unijní funkci kancléřka odmítá.

V politice ale platí, že čím vehementněji politik říká „ne“, tím spíš může myslet „ano“. Už delší dobu se spekuluje, že by se Merkelová mohla stát příští předsedkyní Evropské komise, nebo zastávat jinou unijní roli. V takovém případě by v podstatě vše zůstalo při starém.

Thomas Kulidakis

Jestli se bude Evropa dále točit podle představ Merkelové, záleží teď jen na ní a podpoře ostatních členských států. Vždyť kde jinde než v čele unijního bloku by se Merkelová mohla pokusit zanechat kladnou stopu v učebnicích dějin. Její dosavadní výkon byl nepřesvědčivý.

Spustit audio