Robert Schuster: Volby v Hesensku rozhodnou, jak dlouho se ještě udrží Angela Merkelová

25. říjen 2018

V neděli proběhnou v německé spolkové zemi Hesensku parlamentní volby.

Chtělo by se říct, že to je taková rutina, neboť každou chvíli se v některém z 16 německých regionů volí, jako například před dvěma týdny v Bavorsku. Jinými slovy, že o mnoho nepůjde. Opak je ale pravdou.

Robert Schuster: Bavorsko přestalo být ostrovem, přistálo v evropské politické realitě

Markus Söder

Proběhnou-li někde parlamentní volby, může občas nastat paradoxní situace, kdy je formální volební vítěz zároveň i hlavním poraženým.

Tentokrát by vlny vyvolané hesenskými výsledky mohly zasáhnout i Berlín a vést k pádu spolkové vlády, případně ho výrazně přiblížit. Kabinet pod vedením kancléřky Angely Merkelové se totiž nezdá být pevný v kramflecích.

Po třinácti letech, co stojí politička z bývalého Východního Německa v jeho čele, jsou u ní patrné známky opotřebení, které se projevuje ve snižující se schopnosti prosadit jakékoli zásadnější projekty. Podobně na tom byl přesně před 20 lety i kancléř Helmut Kohl v 16. roce své vlády.

Křesťanští demokraté, které Merkelová vede skoro dvě desítky let, mohli v poslední době pouze přihlížet, jak jim v průzkumech veřejného mínění klesaly preference a následně přicházeli o hlasy při volbách na nejrůznějších úrovních. V důsledku toho ztratili kontrolu nad některými ze svých tradičních bašt, jako například Bádenskem-Württemberskem nebo Dolním Saskem.

Zelení nechtějí být něčí přívěšek

Šestimilionové Hesensko je regionem, kde křesťanští demokraté vládli posledních 20 let. V předchozích obdobích se zde střídali u moci se sociálními demokraty, a protože byla tamní společnost dlouho rozdělena přibližně půl na půl, byly zdejší výsledky zpravidla hodně těsné.

Robert Schuster: Dilema německých Zelených - buď zachránit svět, anebo vstoupit do vlády

Robert Schuster

Již brzy bude zřejmě jasno, jestli v Německu vznikne nová vláda. A také, zda se na ní vedle obou křesťanských stran a liberálů budou podílet němečtí Zelení.

Mnozí odborníci proto často přirovnávali Hesensko k „politické laboratoři“ pro celé Německo, čili že politické trendy, které se poprvé objevily tam, se s odstupem několika let promítly i celostátně. Dobrým příkladem může být historicky první účast Zelených v hesenské vládě vedené sociálními demokraty začátkem 80. let minulého století.

Mimochodem Zelení hrají důležitou roli i při nadcházejících volbách. Dosud byli součástí vládní koalice vedené křesťanskými demokraty, která přes původní obavy fungovala uplynulých pět let téměř bezproblémově. Zatímco ale spolustraníci německé kancléřky nyní očekávají citelné ztráty hlasů, mohou se Zelení na základě posledních průzkumů naopak těšit na přírůstky a výsledek přesahující hranici 20 procent.

Podobně výrazného úspěchu dosáhli i před dvěma týdny v Bavorsku. Tentokrát to ale budou pravděpodobně oni, kdo bude mít v rukou osud budoucí vlády. Buď se mohou spokojit s dosavadní pozicí druhého v kabinetu vedeném křesťanskými demokraty, anebo – bude-li to matematicky možné - se mohou pokusit vytvořit čistě levicovou koalici se sociálními demokraty a postkomunistickou Levicí.

Hessenský premiér Volker Bouffier

Signál, který by tím Zelení vyslali do zbytku Německa, by byl jasný: Nechtějí být již vnímáni jako něčí přívěšek, ale jako sebevědomá politická síla, která je připravena převzít vedení vlády.

Pro kancléřku by to bylo nepříjemné z několika důvodů. Jednak by přišla o kontrolu nad další spolkovou zemí, zároveň by skončila kariéra místního premiéra Volkera Bouffiera, který patřil vždy k jejím podporovatelům.

Robert Schuster

Především by tím ale dostali další argumenty do rukou její kritici, kteří tvrdí, že problémy strany souvisí s jejím vedením a volají po odchodu Merkelové. Zatím se moc nevědělo, kolik jich je a jak moc jsou organizovaní. Pak se jim ale podařilo před několika týdny nečekaně sesadit blízkého spojence kancléřky Volkera Kaudera z čela poslaneckého klubu. Po příští neděli by mohli dostat chuť na větší sousto.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.