Thomas Kulidakis: Dobrý začátek Věry Jourové v europarlamentu je dobrý začátek České republiky

8. říjen 2019

Vláda České republiky vsadila víceméně na jistotu a do Evropské komise vyslala Věru Jourovou.

Její druhé angažmá v unijní exekutivě s novou předsedkyní Ursulou von der Leyenovou je možné jen s požeháním europoslanců. Z hlediska obsahu i formy předvedla česká emisarka přesvědčivý výkon, prošla sítem a teď chybí jen uvedení teorie v praxi.

Čtěte také

Je bezpochyby záslužné, že se Jourová chce v první řadě věnovat dodržování zásad právního státu v členských zemích unie. Pro správné fungování jednotného trhu i volného pohybu osob je nezbytné, aby měli lidé i firmy jistotu, že v kterékoliv zemi se dovolají spravedlnosti.

Tedy, že jejich sporné záležitosti, často osudového rázu, nebudou záviset na libovůli zaujatého soudce, nedejbůh politika, který soudce kontroluje. Nebo že vyšetřovatel nebude pracovat na politickou objednávku.

Své o tom ví Jourová, která strávila ve věznici zbytečně moc času a nakonec byla osvobozená coby nevinná. Je dobře, že chce pokračovat ve snaze navázat dodržování právního státu na peníze z unijního rozpočtu. Hrozba ztráty unijních peněz může být dostatečná motivace obzvláště pro čisté příjemce eurofondů, v čele se státy V4.

Spravedlivě, bez ohledu na svou zemi původu

Jourová se chce také zasadit o ochranu novinářů a svobody informací, což je zásadní. Cílem novinářů by sice nemělo být „znepříjemňovat politikům život“, jak řekla Jourová, ale vykonávat nerušeně svou profesi. To znamená mít takové podmínky, aby zpravodajství mohlo být objektivní, komentáře vystihovaly názor autora a nikoho jiného.

Čtěte také

Žádoucí stav je, aby se žurnalisté, včele s investigativními, nemuseli bát o své zdraví, životy, majetek. Vraždy kolegů novinářů na Maltě a Slovensku tento základní axiom jen zdůraznily.

Závazek české eurokomisařky bojovat proti kyberútokům a dezinformacím v globalizovaném, informačně propojeném světě je neméně důležitý. Otázka je, jestli v tom může něco udělat eurokomisařka Jourová.

V současnosti není nic snazšího než si založit vlastní webovou stránku, vysílat různé zprávy přes internet nebo upravovat fotografie do žádoucí podoby. Nejúčinnější lék proti účelovým lžím a polopravdám sledujícím zájem objednavatele je a vždy bude vzdělání a ochota lidí dohledávat si zdroje informací, případně si je ověřovat.

Čtěte také

Z hlediska domácí politiky bylo znát, že část opozice neopomněla vynést na světlo afiliaci Jourové k premiéru Andreji Babišovi. Není na tom nic špatného, protože k parlamentním praktikám správně patří i opoziční názor. Jourová naštěstí řekla, že slovům o objednání trestního stíhání nevěří a jelo se dál.

Obecně ale platí, že nová česká eurokomisařka se coby navržená místopředsedkyně Evropské komise zatím dostala v rámci unijní výkonné moci nejdále. České politické strany by ji tedy měly v zájmu pověsti celé země podporovat do doby, dokud svá sladká slova nenaruší hubenými výsledky.

První měřítko kupříkladu bude, jestli Jourová skutečně do půl roku předloží návrh celoevropských kandidátek, které by unijním voličům umožnily volit více podle ideové orientace jednotlivých unijních politických rodin.

Thomas Kulidakis

Další pak její postoj k Maďarsku a Polsku, které jsou se zbytkem unie stále na štíru kvůli právnímu státu i stavu demokracie. Jestliže k nim bude Věra Jourová přistupovat spravedlivě, bez ohledu na svou zemi původu, bude to potvrzení dobrého rozhodnutí stávající vlády vyslat do Evropské komise právě ji.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio