Thomas Kulidakis: Andrej Babiš na Ukrajině složí zkoušku z vyšší diplomacie

19. listopad 2019

Současná Ukrajina představuje diplomatické minové pole pro kteréhokoliv západního politika.

Po nevydařené oranžové revoluci, vzbouření části ukrajinského východu a zabrání Krymu Ruskem je poslední hořkou pilulkou fakt, že případný vstup postsovětské republiky do Evropské unie je stejně pravděpodobný jako přistoupení Turecka.

Čtěte také

Českému premiérovi navíc asi stěží pomůže, že se jím vedený stát podílí na masivním odlivu pracovních sil ze země, která se potřebuje politicky i hospodářsky postavit na nohy. A co víc, česká vláda se rozhodla zdvojnásobit kvótu pro ukrajinské zájemce o práci v českých luzích a hájích. Nijak přitom neskrývá, že přivítá na 40 tisíc Ukrajinců ročně, protože má zájem především o kvalifikované lidi.

Jejich případný odchod z Ukrajiny bude vládu v Kyjevě bolet určitě více než pracovní emigrace lidí s kvalifikací nízkou. Ti totiž posílají domů peníze a málokdy se stěhují za prací s plánem navždy zůstat v zahraničí. Šéf Strakovy akademie tedy bude muset vysvětlit, proč přijíždí jako přítel ochotný pomoci v rámci rovnoprávných vztahů a ne jako vyslanec pracovních agentur.

V tom mu může pomoci zásadový postoj ve věci Krymského poloostrova. Babiš se záborem oblasti Ruskem nesouhlasí a řekl to předem. Na rozdíl od prezidenta Zemana tedy postupuje zásadově.

Druhý premiér, který jede na Ukrajinu

Miloš Zeman má pravdu, že připojení Krymu k Rusku je fait accompli, tedy hotová věc. S Moskvou v této věci nic nehne, dokud sama nebude chtít, což lze z geopolitického hlediska očekávat jen těžko. To ale neznamená, že akci porušující smlouvu o územní celistvosti Ukrajiny je potřeba schvalovat.

Čtěte také

Rusko bylo jedním z ručitelů ujednání z roku 1994, kterým se Ukrajina výměnou za záruky velmocí vzdala jaderných zbraní zděděných po Sovětském svazu. Geopoliticky i morálně správný postoj ale Babišovi, a tím i nám, kůži sotva zachrání.

Naděje je možné vkládat do delegace podnikatelů. Mohli by uzavřít obchody výhodné pro ukrajinské i české mocné a bohaté. Navíc za stávajícím prezidentem Ukrajiny stojí údajně oligarcha Kolomojskyj, který by s Babišem mohl najít společnou řeč jako obchodník s obchodníkem.

Našeho zástupce tedy čeká nesnadná mise. Důležité je, aby nesliboval, co splnit nemůže, třeba členství v Unii. Naopak by měl slíbit, co je oboustranně výhodné. Je smutné, že Babiš je teprve druhý premiér, který na Ukrajinu jede.

Thomas Kulidakis

Přece jen jsou Ukrajinci největší menšina v České republice a náš zájem o zemi jejich původu by jim mohl usnadnit soužití s většinou. V poslední době se totiž zdá, že pozornost Západu se od Ukrajiny odvrací. Mohou za to vnitřní problémy Unie, brexit, souboj s Čínou a Spojenými státy i naprosto nezbytná nutnost vyhrát souboj s vnější konkurencí o vliv na západním Balkáně.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio