Testy na hranicích pro pendlery? Věřím, že Bavorsko přijde s kompenzacemi, říká český velvyslanec

25. leden 2021

Německo od neděle pokládá Českou republiku za epidemicky vysoce rizikovou oblast. Čeští pendleři mířící do Bavorska se musí prokázat negativním testem na koronavirus, který nesmí být starší než 48 hodin. „Věříme, že bavorská strana přijde nejen s finančními kompenzacemi za testy, ale i s nějakým logistickým řešením, jak testy praktikovat tak, aby pendleři nemuseli stát hodiny na hraničních přechodech,“ komentuje současnou situaci Tomáš Kafka, český velvyslanec v Německu.

Bavorsko je velmi flexibilní spolková země a dobrý moderátor, hodnotí českého souseda diplomat a připomíná, že ani Německo není v tuto chvíli vnitřně jednotné. Jako příklad uvádí rozpolcenost Němců v otázce uzavírání škol nebo státních podniků.

Čtěte také

„Otázka pendlerů v Německu není na první místě, ale na druhou stranu se to týká konkrétních lidí a konkrétních regionů. Proto si myslím, že to všichni berou vážně. Jen si s tím úplně nevědí rady,“ říká Kafka a má za to, že v zájmu kvality česko-německých vztahů si snad nějaké přešlapy na jedné či druhé straně jednoho dne odpustíme.

Pro potřeby pendlerů vznikají na hranicích nová testovací místa. Před drive in stanovišti se ale tvoří několikahodinové fronty.

Kdo to zaplatí?

Přestože se situace českých pendlerů od loňské první vlny pandemie výrazně zlepšila, Bavorsko by si podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly mělo uvědomit, že stejná pravidla, která požaduje po zaměstnancích z České republiky, by měla platit i pro domácí.

Hosty byli:
Jiří Černý, VPM (Volba pro město Cheb), místostarosta Chebu
Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů
Tomáš Kafka, velvyslanec v Německu

Šéf odborářů připomíná, že německé pohraničí je na českých zaměstnancích do značné míry závislé a na paměti to mají oba státy už od jara, které na situaci pendlerů ukázalo. Podobně je české pohraničí odkázáno na pendlující Poláky.

„Je nutné ukázat ze strany politiků velkou flexibilitu. Řeší se třeba otázka, kdo zaplatí ty testy. Tady se jak česká, tak německá strana podle všeho zatím předběžně dohodly v jakém režimu to bude – bavorská strana převezme významnou část nákladů,“ tvrdí Středula.

Jak konkrétně to na hranicích vypadalo v pondělí ráno? Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související