Tereza Zavadilová: Trump a jeho Baby boomers, nebo Musk?

9. říjen 2024

Aktuálně nejbohatší člověk světa Elon Musk o víkendu veřejně podpořil kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Vystoupil s ním na mítinku v Pensylvánii, v místě, kde se v létě odehrál neúspěšný atentát. Jak už se u excentrického miliardáře stalo pravidlem, vystoupení mělo poněkud divadelní charakter. Skákal, až se mu vyhrnula mikina. V černé čapce hnutí MAGA a tričku s nápisem Obsadit Mars prohlásil, že pokud Trump nevyhraje, budou to poslední volby. 

Protože demokraté se chystají vzít lidem nejen právo nosit zbraň, ale také svobodně volit. Trump je dle něj jediný, kdo dokáže Americe zachovat demokracii.

Čtěte také

Sice šlo o první vystoupení na volebním mítinku, ale Musk se k Trumpovi hlásí už delší dobu. Podporuje ho verbálně především na síti X, ale i finančně – na jeho už kampaň shromáždil desítky milionů dolarů. 

Trump jej recipročně také vyzdvihuje, dokonce slíbil, že Musk dostane místo ve vládní komisi pro rozpočtové úspory.

Podporovatelé Trumpa na pensylvánském mítinku Muskovi nadšeně tleskali, ale jinak si miliardář za vystoupení vysloužil spíš legraci, protože internet zaplavily posměšné obrázky karikující jeho výstup.

Trump a jeho věk

Pár týdnů před volbami se karty míchají zas trochu jinak. Jestli měl během léta Trump podporu velkého byznysu a miliardářů ze Silicon Valley vcelku jistou, teď už to tak stoprocentní být nemusí.

Čtěte také

Množí se kritika, podle které působí podivínsky – což výstupy jako ten Muskův jen zesilují. Jestli Bidenovi vyčítali problémy kvůli věku, Trump v porovnání s o generaci mladší Harrisovou čelí – i kvůli čím dál výstřednějším projevům – stejné kritice.

Jeho proslovy jsou dvakrát delší než před první volbou, méně konzistentní, ale zato negativnější. 

Trump navíc přišel – ve prospěch Harrisové – o vlivného podporovatele, miliardáře Bena Horowitze z fondu Andreesen Horowitz, který má pod palcem mnoho inovací ze Silicon Valley z posledních let.

Miliardář minulý týden ohlásil, že pošle peníze do kampaně Harrisové a obrat vysvětlil tím, že tehdy byl ve hře ještě Biden, kterého považoval za osobu, která je vůči technologickému pokroku, umělé inteligenci a kryptoměnám, „výjimečně destruktivní“. Zatímco Harrisovou zná a ví, že její vláda by byla mnohem otevřenější. 

Harrisová taky není Baby boomers

Jak se říká, jedna vlaštovka jaro nedělá. Ale média si všímají, že vyjednávání demokratického týmu směrem k finančnímu sektoru se vyplácí.

Čtěte také

Zdroje z Wall Street  pro The Financial Times uvedly, že Trump je pro finanční sektor pořád příznivější než Harrisová – pokud jde o daňové sliby –, ale je pořád lepší než Obama nebo Biden.

Mohla by být údajně víc „pro-podnikatelská“, jako byl Bill Clinton. Slabinou Trumpa je v očích manažerů jeho nevypočitatelnost. 

Každopádně, výhodou padesátnice Harrisové může být kromě větší konformity i její relativní mládí. Množí se hlasy, že Harrisová by byla první prezidentkou z jiné generace než takzvaní Baby boomers, tedy silné poválečné ročníky, kterým je dnes 70 až 80.

Tereza Zavadilová

Tato silná generace dominovala americké politice – s čestnou výjimkou v podobě Baracka Obamy – neuvěřitelné tři dekády.

Pokud bude Trump zvolený, na konci mandátu bude v svých 82 letech nejstarším americkým prezidentem. Jsou tak namístě obavy, že za něj budou vládnout lidé různých zájmů, například Elon Musk.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.