Tereza Zavadilová: Pád SVB Bank přinesl Sophiinu volbu – inflace nebo bankovní kolaps

15. březen 2023

Na kapitálovém trhu vypukla pořádná panika. Akcie bank a finančních společností odepsaly během uplynulého týdne těžko uvěřitelných 500 miliard dolarů, tedy skoro dvanáct bilionů korun. Může za to pád americké banky zaměřené na start-upy s názvem Silicon Valley Bank a následný pád dvou menších bank Silvergate a Signature.

Ačkoli jde o spíše menší banky, důvod k panice úplně marginální není. Banky měly v souhrnu hodnotu zhruba 12 miliard dolarů a jen SVB bilanci přes dvě stě miliard dolarů, což z problému činí největší bankovní pád od finanční krize v roce 2008. Tehdy obří nákazu finančních a kapitálových trhů způsobil pád investiční banky Lehman Brothers. Někteří se nyní obávají, že současná inflační krize dosáhla svého takzvaného Lehman momentu.

Čtěte také

Prvním rizikem je nákaza trhů. Investoři do akcií firem z finančního sektoru začali panikařit a vyprodávat akcie, takže hodnota cenných papíru prudce klesla. Banka ze Silicon Valley se zaměřovala na venture kapitálové financování, takže se naplno vrátily pochybnosti o skutečné hodnotě některých start-upů a technologických firem vůbec. SVB financovala 44 procent amerických start-upů a mladých technologických firem.

Protože panika se šíří jak lavina, přidaly se pochybnosti o kvalitě cenných papírů, hlavně dluhopisů, v portfoliích bank obecně. Dokonce vystoupil prezident Biden a ujišťoval veřejnost, že americký bankovní systém je bezpečný a lidé se ke svým penězům dostanou – dokonce i nad rámec pojištění vkladů.

Čtěte také

SVB de facto doplatila ani ne tak na rizikovost svého podnikání, jako na zvyšování úrokových sazeb. Svůj kapitál ukládala – jako mnoho bank – do amerických státních dluhopisů. Jejich hodnota ale kvůli růstu úroků propadla a banka dluhopisy nepřecenila dle aktuální hodnoty.

Pověsti, že SVB není v nejlepší kondici, se začaly šířit už na přelomu roku. Střadatelé požadovali vyplacení peněz a bance docházela hotovost. Proto začala rozprodávat zmíněné dluhopisy, ale hodně pod cenou, čímž si způsobila sama asi dvoumiliardový prodělek. Ten se snažila vykrýt prodejem vlastních akcií, ovšem nesehnala kupce a dílo zkázy bylo dokonáno, úřady banku zavřely.

Co je větší strašák

Velkým rizikem současné bankovní paniky je, že může zkomplikovat boj s inflací. Respektive omezí manévrovací prostor centrálních bank v podobě dalšího zvyšování úrokových sazeb, které se ve Spojených státech i eurozóně kvůli přetrvávajícímu růstu cen čekalo.

Čtěte také

Podle ekonomů je málo pravděpodobné, že by centrální banky dále zvyšovaly úroky za situace, kdy banky budou muset přeceňovat aktuálně ztrátové dluhopisy, lidé chtít vybírat vklady a po dlužnících se pravděpodobně začnou požadovat vyšší rizikové přirážky. Už nyní se hovoří o takzvaném likvidity crunchi, tedy hrozbě, že v amerických bankách kvůli ztrátovým dluhopisům může být nedostatek peněz na výplatu vkladů.

Po pádu Lehman Brothers nastal také škodlivý extrém, takzvaný credit crunch, tedy stav, kdy banky ze strachu před rizikem ochromily svou činnost a přestaly poskytovat úvěry.

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka

Centrální banky budou muset nyní dobře vážit, co je větší strašák. Zda inflace, nebo riziko bankovního kolapsu. Paradoxní je, že právě zamrznutí bank vedlo k takzvanému kvantitativnímu uvolňování v poslední dekádě a půl, jehož dlouhodobým výsledkem je právě současná inflace.

Zachraňovat trhy tiskem peněz nyní kvůli vysoké inflaci nepřichází v úvahu. Pokud by panika pokračovala, manévrovací prostor pro zásahy do ekonomiky se pro centrální banky dramaticky zúží – na Sophiinu volbu.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.