Tereza Zavadilová: Ať nám není líto bankéřů

11. listopad 2020

V prvé řadě je dobře, že vláda neprodloužila plošné moratorium na půjčky, ke kterému přistoupila během března.

Bankéři na to tlačili – protože i pro ně je lepší, když se hloubka problému ukáže co nejrychleji a nejférověji a případná restrukturalizace dluhu se dohodne individuálně. Zatím bylo odloženo splácení zhruba 450 miliard korun v půjčkách, z toho dvě třetiny jsou firemní dluhy. Centrální banka čeká, že ohroženo bude splácení čtvrtiny této sumy, tedy více než sto miliard korun.

Čtěte také

Kdyby to dopadlo takhle, nebylo by to tak hrozné. Jistě, menším bankám to může udělat v bilanci trochu nepohodlí, ale celkově by sektor, který spravuje 8,5 bilionu korun, měl takovou míru špatných úvěrů lehce unést. Šéfové bank to také v uplynulém týdnu veřejně potvrzovali.

Je s podivem, že i přes druhou vlnu zastavení ekonomiky to vypadá, že se nic moc neděje. Ukazatele kvality úvěrů odrážejí kvůli dlouhému moratoriu stále ještě realitu zalitou předcovidovým sluncem. Podobně to platí pro nezaměstnanost, která bude úhelným kamenem pro schopnost splácet půjčky domácností. Vládní podpůrné programy drží hodnotu podílu lidí bez práce také kolem předkrizových hodnot.

Přehřátý český realitní trh

Jenže za kulisami bankéřům optimistická maska padá. Úvěry zmražené moratoriem nejsou jediným potenciálně problematickým místem. Ne náhodou banky vytvářejí či posilují speciální restrukturalizační týmy. Čeká se vlna krachů podniků z odvětví nejvíce postižených koronakrizí nebo z jejich blízkosti.

Čtěte také

Česká centrální banka předpokládaný vývoj v jednotlivých odvětvích ještě nepublikovala.  Můžeme se ale podívat na odhad německé Bundesbank, jak to bude v pro nás nejdůležitější ekonomice vypadat.

Krachy podniků se v Německu zvednou o 35 procent, nejsilněji přitom v průmyslu a sektoru komerčních realit a stavebnictví. To může být větší problém, než kdyby se potíže soustředily jen v nejvíce postiženém cestovním ruchu. Tento sektor se totiž na tamním celkovém objemu úvěrů podílí dvěma procenty, zatímco nemovitosti a stavebnictví třiadvaceti. 

Český bankovní sektor je naštěstí silný. Ani minulá finanční krize, které padla za oběť řada bank po celém světě, jejich kondicí zásadně neotřásla – protože banky byly státem důkladně očištěné na přelomu tisíciletí. Tahle krize, kterou tentokrát finančníci nezpůsobili, si ale i na nich vybere svou daň, už letos v pololetí banky reportovaly největší pokles čistého zisku za jedenáct let.

Čtěte také

A český realitní trh je extrémně přehřátý. To je vidět i na hypotékách, protože jejich objem dosáhl paradoxně opět rekordních hodnot, a také na statistikách cen nemovitostí, které i teď na podzim opět vzrostly. 

Zdravý bankovní sektor je to, co stát nyní nejvíce potřebuje. I kvůli tomu, že právě banky jsou tím, kdo skupuje obrovské množství půjček v podobě dluhopisů, které bude v následujících dvou letech vláda chrlit.

Autorka je šéfredaktorka deníku E15

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.