Tereza Zavadilová: Češi na burze nebohatnou. Bohužel

28. říjen 2020

Poučka, že krize přináší příležitosti, je možná klišé, ale kus pravdy tam je. Přímo v moři příležitostí se vykoupali spekulanti, kteří měli odvahu na jaře nakoupit akcie.

Poté co se kvůli covidu v březnu hodnota světových burz prudce propadla, zasáhly centrální banky a zalily trhy penězi, aby pomohly ekonomice. Dost lidí na tom vydělalo: kdo by v půlce března nakoupil akcie na pražské burze, měl by teď přes 20 procent v kapse.

Čtěte také

Že je na burzách přetlak peněz nehledě na globální zdravotní katastrofu, není zásluha jen centrálních bank. Může za to také inovační boom v podobě fintechových platforem, které takzvaně zdemokratizovaly – tedy brutálně zlevnily – přístup na kapitálové trhy i pro drobné střádaly. Aplikace jako Revolut či Robinhood umožňují, aby si kdokoli koupil akcie Applu třeba za deset dolarů, a dokonce bez poplatku za obchod. Investiční fondy a akcioví brokeři cílící na bohaté se mohou jít zahrabat. Fintechové platformy přivedly na burzy mladé hráče. A pravda, také více začátečnického, spekulativního kapitálu.

Soutěž o nejcennější firmy na burze se nyní píská mezi Amerikou a Čínou. Na hongkongskou burzu aktuálně vstupuje čínský fintechový gigant s názvem Ant. Úpis bude největším všech dob, má firmu ohodnotit na více než 300 miliard dolarů. Konglomerát Ant, který patří do skupiny Alibaba, tedy má hodnotu jako rozpočet celého českého státu na čtyři roky. Američané tento závod sledují s nevolí. Není se čemu divit, je před volbami a Spojené státy, které byly letitou Mekkou kapitálového trhu, dostávají z Asie další symbolickou ránu.

Informační otevřenost

I v tuzemsku teď máme jeden burzovní příběh. Tento týden pražská burza přivítala nového hráče, akcie e-shopu s názvem Pilulka. Byl to nevídaný úspěch. E-shop by býval upsal pětkrát tolik kapitálu a na burze hned první den vydělal 20 procent. Je vidět, že i v Česku lidé hladoví po investičních příležitostech, kterých bohužel skomírající pražský parket moc nemá.

Čtěte také

Je to přitom vážně škoda. I když se to na první pohled možná nezdá, fungující kapitálový trh je pro ekonomiku i společnost přímo požehnáním. Podniky obchodované na burze musí dodržovat velkou transparentnost hospodaření, vlastnické struktury a všech dokumentů, jinak by je úřady pokutovaly a investoři odešli. To se týká i celkové kultivace trhu.

Vysoké standardy v oblasti ekologie, společenské odpovědnosti i třeba diverzity v Česku dodržují především tuzemské dcery zahraničních korporací obchodovaných na burze. Zaměstnanci firem, kteří dostávají část odměny nebo budoucích penzí v akciích, jsou loajálnější a participativnější. V Česku mohla rozvoji transparentního kapitálového trhu pomoct penzijní reforma, to se ale dosud nestalo. Jistě, každý může na burze prodělat, ale informační otevřenost ve srovnání s neregulovaným trhem je nesrovnatelná.

Stát teď vymýšlí různé formy pomoci pro celá odvětví i jednotlivé podniky. Bylo by fajn si vzpomenout, že jeden malý kapitálový trh tady máme a že státu by se získáváním peněz mohli krom daňových poplatníků pomoct i investoři.

Autorka je šéfredaktorka deníku E15

Spustit audio