Jiří Pehe: Trumpovo největší eso na cestě do Bílého domu je Biden

4. červenec 2024

Demokratická strana ve Spojených státech čelí těžko řešitelnému dilematu: Pokud prezident Joe Biden neodstoupí z prezidentského klání, jeho republikánský soupeř Donald Trump skoro jistě vyhraje. Pokud Biden odstoupí, je možné, že se mezi demokraty narychlo najde kandidát, který Trumpa porazí, ale není to zdaleka jisté.

Po Bidenově vpravdě katastrofálním výkonu v první prezidentské debatě se po vlně výzev od předních amerických komentátorů začínají objevovat hlasy i z řad demokratických politiků, aby Biden odstoupil.

Čtěte také

A tyto hlasy budou sílit, protože první celostátní průzkumy po debatě ukazují, že Trumpův náskok na Bidena vzrostl na šest procent.

Víc než tři čtvrtiny demokratických voličů si podle průzkumů teď myslí, že by měl Biden odstoupit a Demokratická strana by měla urychleně najít nového kandidáta.

Nejvíc jsou v této souvislosti zmiňováni charismatický guvernér Kalifornie Gavin Newson, guvernérka státu Michigan Gretchen Whitmerová, nebo guvernér Pensylvánie Josh Shapiro.

Čtěte také

Biden strávil víkend po debatě, v níž se v některých okamžicích jevil jako někdo, kdo má problémy vnímat, kde vůbec je, v rodinném kruhu. Rodina po víkendu oznámila, že dál podporuje jeho kandidaturu.

Jenže mezitím se začala objevovat vyjádření lidí, kteří pro Bidena pracují v Bílém domě. Ti pod rouškou anonymity tvrdí, že Bidenovo stáří se na něm projevuje negativně mnohem víc, než jak Bílý dům veřejnost informuje. A od Bidena se ve svěle těchto zpráv začínají odklánět vyděšení sponzoři.

Trump začíná vyhrávat i u soudů

Trumpově cestě do Bílého domu se také staví do cesty stále méně právních překážek. Nejvyšší soud rozhodl, že oficiální kroky bývalých prezidentů při výkonu jejich funkce jsou chráněny absolutní imunitou, a jde je trestně stíhat jen za činy, které jsou za hranicemi ústavního vymezení jejich funkce.

Čtěte také

O které kroky jde, musí nyní definovat nižší soudy, takže je jisté, že případný začátek soudních řízení, která se týkají Trumpovy role v útoku davů na Kapitol ze 6. ledna 2021 a Trumpova zacházení s tajnými dokumenty, se posunuje až na dobu po volbách.

Trumpovi právníci navíc ve světle rozhodnutí Nejvyššího soudu požádali o znovuotevření procesu, ve kterém byl Trump už uznán vinným za snahy zakrýt – s pomocí nelegálních finančních operací – platby pornoherečce Stormy Danielsové za mlčení o aféře s ním.

Případ se týkal Trumpových aktivit před nástupem do Bílého domu, ale některé svědecké výpovědi se týkaly aktivit, které se odehrály, když už byl prezidentem.

Čtěte také

Soudce souhlasil zatím s tím, že vyslechne argumenty Trumpových právníků. V souvislosti s tím oznámil, že vyhlášení trestu, které naplánoval na 11. července, posouvá na září.

Je skoro jisté, že pokud má být Trump poražen, bude zapotřebí nějakého radikálního kroku ze strany Demokratické strany. Tvrzením Bidenova volebního týmu, že i kdyby se stav prezidenta nezlepšil, voliči nakonec rozhodnou na základě obsahu jeho politiky a nikoli stylu, už málokdo věří.

Jiří Pehe

Biden svolal setkání s vybranými demokratickými guvernéry a členy Kongresu. Jel ovšem skoro jisté, že pokud výsledkem těchto jednání nebude jeho odstoupení z prezidentského klání a rychlá mobilizace Demokratické strany při hledání náhrady za něj, příštím prezidentem bude Donald Trump.

Ten se už nijak netají autoritářskými sklony, plány na pomstu svým oponentům i změnami v zahraniční politice, které by mohly kupříkladu ukončit americkou podporu pro Ukrajinu a Tchaj-wan.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio