Tereza Zavadilová: Jak se léčí inflace inflací

15. červen 2022

Svět aktuálně prožívá nejhorší růst cen za dekády, například v anglosaském světě jsou nejvyšší za čtyřicet let, v Německu za padesát. V Česku bývala vysoká inflace běžná začátkem 90. let, jenže v tu dobu se rozjížděla transformace komunistické ekonomiky a lidé se těšili na světlejší zítřky. Tento optimismus nyní chybí. Lidé se - soudě dle výsledků spotřebitelské důvěry - dívají do budoucna hodně nejistě. 

Už i Fialova vláda zvažuje, že drtivá inflace, která je v Česku aktuálně třetí nejvyšší z celé Evropské unie, bude vyžadovat nějakou formu podpory pro nejzasaženější obyvatelstvo. Recepty hledá většina zemí. 

Čtěte také

Rakousko – jehož aktuálně osmiprocentní míra inflace je poloviční oproti české – nyní ohlásilo, že poskytne protiinflační kompenzace v hodnotě tisíc eur na osobu. Suma zahrnuje přímou dávku plus daňové úlevy. Peníze navíc dostanou i důchodci a nezaměstnaní a kompenzace drahých energií získají také podniky.

Británie představila podpůrný balíček v hodnotě 15 miliard liber, který má pomoci chudším rodinám se zvýšenými náklady na jídlo a energie. Zčásti ho zaplatí mimořádná daň uvalená na výrobce energie. 

Oslabit inflační očekávání

Podivně se jako obvykle chová Maďarsko. Země opět ukázala, že není nejlepším partnerem pro firmy, mění totiž pravidla podle toho, jak se jí to hodí. Viktor Orbán podobně jako při finanční krizi extra zdaňuje korporace, řetězce a banky. Domácnostem vláda zastropovala cenu paliv – což si pak polostátní MOL kompenzuje v zahraničí, třeba na českých benzinkách. Maďaři nezapomněli na nacionalistický osten – u benzinek si levně natankují lidé jen s tamní SPZkou. 

Čtěte také

Polská vláda už v únoru výrazně snížila DPH na paliva a úplně daň zrušila u základních potravin. Němci letos zvyšují minimální mzdu i důchody, vláda přišla také s jednorázovými kompenzacemi inflace pro daňové poplatníky a s výrazným snížením daně na paliva i ceny regionální dopravy přes léto – za devět eur lze měsíc cestovat po celé zemi.  

Dokonce i Amerika, ve srovnání s Evropou poměrně asociální, také řeší, co s inflací. Zvažuje zrušení některých cel na spotřební zboží z Číny, které zavedla Trumpova administrativa. Prezident Joe Biden v dubnu ohlásil, že zvažuje program na odpuštění studentských půjček, které pro mladou generaci představují obrovskou zátěž. Podle informovaných zdrojů snahu prezidenta paradoxně brzdí obavy z dalšího zvýšení inflace. 

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka,

A to je pointa celé situace. Ceny se vlivem války na Ukrajině a hrozícího nedostatku potravin a energií šroubují do nečekaných výšin. Jakékoli vládní podpory ovšem inflaci dále zvyšují. Snaha centrálních bank řešit růst cen zvýšením sazeb zase sráží ekonomiku. 

Zdražování v pandemii kvůli přeplněným přístavům bylo úplný čajíček. Tohle je ostrá hra. Jediným nebolestivým řešením by bylo přestat se bát a oslabit inflační očekávání. Což je ale zároveň to nejtěžší.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio