Tereza Zavadilová: Příští velká recese

25. květen 2022

Špatné zprávy a varovná proroctví jsou slyšet odevšad. S nadsázkou by se dalo říci, že kdo z ekonomů či vlivných politiků ještě neprorokoval nadcházející stagflaci – tedy nízký výkon ekonomiky provázený vysokým růstem cen – jako by nebyl. To platí i pro účastníky světového ekonomického fóra v Davosu.

Washington Post poznamenal, že vlivní muži (a pár žen) světového byznysu se ve švýcarském horském středisku každoročně scházejí, aby nasáli znamení takzvané příští velké věci, která jim vydělá peníze. Letošním očekáváným trendem je příští velká recese. 

Čtěte také

Dost nadsázky. Stagflace, jinými slovy chudnutí, hrozí většině světa. Bohaté lidi a bohaté země nevyjímaje, ovšem ti většinou mají nějaký polštář. Hrozba je existenční pro ty nejslabší, obzvlášť v podobě současné energetické a bezpečnostní krize. 

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová v předvečer summitu uvedla, že svět čelí největší výzvě od druhé světové války. Kombinace pandemie, rusko-ukrajinského konfliktu, klimatické krize a rostoucí nervozity na trzích prý dohromady vytvářejí kalamitu. Inflace se dostává na nejvyšší hodnotu za desítky let. Šéf konzultačního gigantu EY Di Sibio potvrdil americkým médiím, že se většina i neformální konverzace v Davosu točí hlavně kolem inflace. 

Izolace povede ke škodám

Čtěte také

Svět se bojí, že přestupuje z éry hojnosti do éry nedostatku. A z období globalizace do doby izolace a fragmentace. To je mimochodem podle šéfů globálních institucí současná nejvyšší hrozba. Že se státy začnou chovat stylem bližší košile než kabát. Skloňují se spojení jako potravinová a energetická bezpečnost. 

Už zhruba třicítka zemí zakázala nebo výrazně ztížila exporty surovin, základních potravin či zemědělských hnojiv. Rusové nemají komu prodat letošní úrodu a Ukrajinci nemají jak, takže hrozí, že shnije ve skladech. Země jako Egypt, které na pšenici spoléhají jako na základ stravy, můžou mít obrovský problém, už teď se v zemích třetího světa výrazně zvyšuje podíl potravin na spotřebním koši a dluhová spirála zadlužených chudých zemí se jen zrychlí. Spekuluje se, že MMF bude muset poskytnout rozvojovým státům půjčky na nákupy základních potravin, aby se odvrátily nepokoje či hlad. 

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka,

Šéf Světové obchodní organizace Koopman uvedl, že éra, kdy se vyrábělo a dováželo stále levnější zboží, je pryč. Globalizace se bude přehodnocovat. Šéfka MMF ale varovala, že izolace povede k obrovským škodám pro všechny lidi. Státy by proto měly snižovat, nikoli zvyšovat obchodní bariéry, držet ceny základních produktů nízko a mít obchodní vztahy co nejpestřejší. Jen tak lze zastavit zhroucení globalizace v katastrofické podobě.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio