Tereza Zavadilová: Dav spekulantů ze Sherwoodu

13. leden 2021

Rok 2021 na akciovém trhu začal, jako by se nechumelilo. Tedy, jako by svět býval nevězel po uši v covidu, po městech nelítaly sanitky, rodiny neseděly doma bez školy a bez práce a většina států se netrápila nějakou formou lockdownu. 

Na burze je mejdan. Ceny akcií – podobně jako v závěru roku – rostly na další rekordy, totéž se dělo na kryptoměnovém trhu. Trhy rostly i po násilí v Kapitolu, které šokovalo svět. 

Čtěte také

Konzervativnějším investorům a analytikům nad tím zůstává rozum stát. Až do loňska vývoj akcií na burze odrážel nějakou hodnotu: kondici daného podniku, odvětví a ekonomiky. Překotný technologický vývoj v odvětví financí, takzvaný fintech, spolu s covidem ale přepisují dosavadní pravidla.

Aplikace, jako jsou Revolut, Robinhood či eToro, v nedávné době otevřely možnost jednoduchého investování pro všechny. Ještě před pár lety potřeboval člověk k otevření akciového obchodního účtu zhruba sto tisíc korun, platil za jeho vedení a každý pokyn ke koupi či prodeji ho stál stovky korun nehledě na to, jak obchod dopadl. Obsluha účtu měla jisté nároky na technické a finanční znalosti. Nic pro začátečníky.

Rychlost předjímá kryptoměnový trh

Nové, takzvané fintechové platformy umožňují kupovat akcie na jeden jednoduchý klik, neplatí se žádné poplatky a malý investor si navíc může koupit třeba jen část akcie, pokud je pro něj příliš drahá.

Zpřístupnění trhu spolu s tím, že hodně lidí má více času a méně peněz, než by chtělo, způsobila, že se na akciové trhy nahrnula spousta nových hráčů. A aplikace jim navíc na nákup akcií či kryptoměn velmi jednoduše půjčují peníze.

Čtěte také

Hodnota amerických akcií na burze od březnového propadu, který přišel v panice z pandemie, vzrostla o 70 procent. V době, kdy globální ekonomika bezprecedentně klesla. Lidé si na mobilech ukazují, kolik peněz za pár dnů či týdnů vydělali. Na rekordy se ze stejných důvodů dostaly i kryptoměny – i jejich platformy zvládne obsloužit malé dítě. Psychologie lidí jede na vlně takzvaného FOMO – tedy strachu z promeškané příležitosti.

Možná je čas začít se dívat na akciové trhy jinak. Spíše jako na sociální sítě, kde lidé vyjadřují to, co se jim líbí či nelíbí – a za tím běží. Nejdál v tom zatím došla platforma eToro. Ta lidem ukazuje úspěšná portfolia šťastlivců a lidé mohou investovat podle nich – jen pomocí tlačítka Follow. Ani neví, kam jejich peníze poputují. Jiné aplikace jsou plné investorů, kteří si kupují akcie Tesly, Applu či Netflixu a jiných podniků, které se jim „líbí“.

Je fér říci, že za růstem akciových trhů není jen psychologie. Jsou to i štědré podpory států a centrálních bank, které zalévají trhy levnými penězi.

Čtěte také

Když to jde nahoru, je to pohoda. Jenže čím více těchto takzvaných silly money na trhu bude, tím rychlejší hrozí pád. Rychlost trochu předjímá kryptoměnový trh – v pondělí za jeden den klesl bitcoin o pětinu a z kryptoměnového trhu zmizelo skoro 200 miliard dolarů. Pád zrychlil poté, co britský regulátor varoval, že investoři do kryptoměn nejsou nijak chráněni a mohou klidně přijít o všechno.

Na akciových trzích je kvůli regulaci riziko nižší. Ovšem agentura Bloomberg uvedla, že drobní investoři nyní dominují takzvaným call opcím, tedy spekulacím na růst akcií na úvěr. Podobného poměru dosahovaly opce v roce 2000, před známým prasknutím dot.com bubliny. V případě poklesu trhu jsou zaúvěrované investice nejcitlivější, a pak i zde mohou drobní hráči rychle přijít o všechno.

Bohužel až potom drobní spekulanti pocítí, že ty jejich virtuální peníze v aplikacích jsou vlastně skutečné.

Autorka je šéfredaktorka deníku E15

Spustit audio