Tereza Zavadilová: Češi šetří, nejvíce na jídle

8. únor 2023

Poslední statistika maloobchodu, kterou každý měsíc zveřejňuje statistický úřad, přinesla poměrně dramatické zjištění. Češi šetří na jídle, a ne ledajak, útraty za potraviny se v prosinci propadly o více než desetinu, tedy nejrychleji od začátku existence zmíněné statistiky za 21 let. Rodiny tedy prožily relativně chudé Vánoce, aspoň co se svátečního hodování týče. 

Kromě jídla lidé šetří i na ostatním zboží, což je kvůli vysoké inflaci vcelku očekávatelné. Ze statistiky vyplývá, že lidé v obchodech utratí o sedm procent více než loni, ale přinesou si domů o sedm procent méně zboží.

Čtěte také

Celkově loni v Česku klesly nákupy o 3,6 procenta, což nevypadá na první pohled nijak dramaticky, ovšem třeba ve srovnání s pandemickým rokem 2020 je to šestkrát horší číslo.

Prosincová statistika, mimochodem o dost horší, než je průměr Evropské unie, není úplně dobrá zpráva pro náladu ve společnosti. Propad útrat za jídlo znamená, že inflační krize dopadá na chudší domácnosti více, než se myslelo. Drahé potraviny a k tomu energie znervóznily řadu rodin a sahají lidem na základní jistoty, Pokud ministerstvo vnitra varovalo před radikalizací části společnosti, prohlubující se chudoba by mohla situaci ještě zhoršit. 

Čas ke snižování cen nazrál

V posledních týdnech se objevují zprávy, že velkoobchodní cena plynu klesá. K tomu některé energetické firmy hlásí, že dávají lidem nové smlouvy pod úrovní státního stropu.

Čtěte také

Úleva by ale byla velice předčasná, zdaleka není vyhráno. Cena plynu je pořád trojnásobná proti úrovni před tím, než si Putin začal s energiemi hrát. A i cenový strop znamená, že účty za energie mohou být několikanásobně vyšší než předtím. 

Centrální banka je částí ekonomů i politiků v poslední době kritizována, že s inflací nebojuje dostatečně, že by měla úrokové sazby zvednout více. Statistika maloobchodních útrat dokládá, že tato kritika je mimo. Lidé kvůli inflaci opravdu šetří a zvýšení sazeb by jen dalo další ránu podnikům. Ty se kromě drahých energií budou muset vypořádat s tím, že se jejich zboží a služby kupují méně. A pokles poptávky je největší strašák, protože přímo vede k omezování byznysu a propouštění. 

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka

Naštěstí je nezaměstnanost stále velice nízká, trh práce silný a také již klesají ceny řady surovin i přepravy zboží, které po pandemii vzrostly natolik, že odstartovaly inflační éru. Nákupy ze zahraničí zlevňuje silná koruna. Čas ke snižování cen tedy nazrál ze všech stran. Inflaci tvoří především očekávání. Podniky by si měly uvědomit, že drahé zboží, které se neprodá, je k ničemu. 

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio