Teď máme zásobu plynu na tři až čtyři měsíce. Ovšem v zimě by to bylo méně, říká náměstek Neděla

17. květen 2022

Za elektřinu jsme platili v dubnu o 30 procent vyšší cenu než před rokem. Zemní plyn podražil ještě víc a stoupají i ceny tuhých paliv nebo teplé vody. Ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli tomu chystá zvláštní energetický tarif, který by měl pomoci potřebným. Finální návrh bude hotový v řádu dnů, maximálně týdnů, říká tvrdí náměstek resortu René Neděla: „Hlavní cíl je motivovat lidi k úspoře energie. Aby lidé šetřili nejen kvůli cenám energií, ale aby snižovali spotřebu.“

V rámci zvláštního energetického tarifu by měl stát dotovat část ceny u dodavatelů energií tak, aby snížil výslednou cenu pro spotřebitele. A obsahovat by měl i motivační prvek ve vztahu k celkovému objemu spotřeby, vysvětluje host Interview Plus.

René Neděla

„Není jednoduché vymyslet mechanismus, který by lidi penalizoval. Který by říkal, jaká má být spotřeba. To klíčové je teď být vzorem v oblasti energetických úspor a přimět lidi, aby změnili chování,“ říká Neděla s tím, že lidé by se měli chovat rozumně a šetřit energiemi.

Stát by měl jít příkladem, myslí si Neděla – například ministerstvo průmyslu a obchodu od začátku roku přes víkendy nevytápí budovu a vyzývá zaměstnance, aby zbytečně neužívali výtahy.

Kdyby tady existoval státní obchodník, tak se mu dá jako úkol, aby teď řešil k nákup plynu, když je dražší.
René Neděla

Dalším nástrojem, který vláda pro řešení energetické krize chystá, je institut státního obchodníka, zapojila by se i Správa státních hmotných rezerv. To, co státní aparát teď řešil domluvou s jednotlivými obchodníky, by novému subjektu mohl jednoduše nařídit, osvětluje.

Čtěte také

„Kdyby tady existoval státní obchodník, tak se mu dá jako úkol, aby teď řešil k nákup plynu, když je dražší, než kdyby si obchodníci plyn na zimu objednali,“ popisuje Neděla.

Do budoucna by se mohl takový státní obchodník rozšířit i na oblast energií a starat by se mohl třeba o zranitelné zákazníky, navrhuje náměstek. Tento státní obchodník by byl konkurentem soukromých dodavatelů. Ani v tomto případě ještě nezaznělo poslední slovo, připouští Neděla.

Zásoby na čtvrt roku

Obavy z příští zimy vedou k rychlému plnění zásobníků plynu a vláda počítá i s tím, že by dodávky z Ruska mohly ze dne na den skončit, ujišťuje Neděla. Pokud by přišel náhlý výpadek, se současnými zásobami a současnou by Česká republika vydržela tři až čtyři měsíce.

Čtěte také

„Ale když přijde zima, tak se odčerpávání ze zásobníků zrychluje,“ připouští náměstek. 

Ohledně dopravy plynu z jiných států, než je Rusko, se aktuálně vedou debaty, tvrdí: „Fyzicky sem dokážeme dostat i norský plyn. V minulých dnech tu byla informace o LNG z Chorvatska. Jsou i určité hypotézy a teorie o tom, že by se sem dostal LNG i z dalších zemích,“ říká Neděle. Jednání o transportu se vedou například s Polskem.

Poslechněte si celé Interview Plus Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , marz
Spustit audio