Tajemství pouta mezi psem a člověkem

23. duben 2015

Člověk a pes staví své vztahy na stejném hormonálním mechanismu, na jakém budují vzájemnou pevnou vazbu matka a dítě.

Ve světě zvířat znamená pohled z očí do očí otevřenou hrozbu. Člověk je v tomto ohledu výjimka. Pohledem z očí do očí upevňujeme vzájemné vazby. V těle se nám uvolní hormon oxytocin a to v nás vzbudí potřebu starat se o protějšek. Když se podle tohoto nutkání zařídíme, uvolňují se nám v těle další porce oxytocinu. Tento „oxytocinový kolotoč“ je základem pevných vztahů mezi lidmi. Pohledem z očí do očí tak například vzniká silná vazba mezi matkou a dítětem. Také vazby mezi zvířaty mají oxytocinový základ. Ten však není navozen pohledem z očí do očí. Japonští vědci vedení Takefumim Kikusuiem nyní zjistili, že se pes během domestikace do lidského mechanismu pro upevnění vazeb „naboural“.
Výsledky svého výzkumu zveřejnili v předním vědeckém časopise Science.

Když si pes a jeho pán pohlédnou do očí, stoupají koncentrace oxytocinu nejen u člověka, ale i u psa. Vědci stříkli psům do nosu ze spreje oxytocin a zvířata se pak dívala lidem do očí o poznání déle. Lidem přitom rostly v těle hladiny oxytocinu více než obvykle.
Kikusui a a jeho kolegové přitom narazili na jednu záhadu. Délka pohledu do lidských očí narostla po dávce oxytocinu pouze u fen. Psi byli proti podání hormonu imunní. Podle Takefumiho Kikusuie se v pozadí odlišné reakce psů a fen skrývá skutečnost, že oxytocin vyvolává u samců nepřátelské reakce vůči psům pocházejícím z cizích smeček. U fen oxytocin toto nepřátelství nevyvolává.

O tom, že je tento jedinečný mechanismus výsledkem domestikace, se vědci přesvědčili na uměle odchovaných vlčatech. Vlci byli sice zvyklí na člověka, ale do očí se dívali lidem jen výjimečně a letmo. Koncentrace oxytocinu jim přitom v těle nestoupaly.

Psí pohled

Pes byl domestikován zhruba před 32 000 roky kdesi ve střední Evropě a je tak zdaleka nejstarším domácím zvířetem. Výběrem nejvhodnějších zvířat lidé šlechtili psy na schopnost komunikace s člověkem. Přitom se zřejmě podařilo dosáhnout i posílení vazby mezi psem a člověkem pohledem z očí do očí, zprostředkované účinky hormonu oxytocinu.

Zdroj: Science, Takefumi Kikusui

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio