Sýček je na pokraji vyhynutí. Poslední stovku párů zachraňují ornitologové spolu s farmáři

25. září 2021

„Sýček je indikátorem zdravé zemědělské krajiny,“ říká ornitolog Martin Šálek z České společnosti ornitologické a Ústavu biologie obratlovců Akademie věd, když procházíme farmou v obci Radešín. Místní zemědělci mají pro potřeby malé sovy o velikosti holuba pochopení, a tak dovolili ornitologům instalovat na farmě budku a zakrýt otvory, které mohou pro sýčky představovat nebezpečné pasti.

„Jde hlavně o stojící trubky nebo nádrže na dešťovou vodu. Když do nich sýček vletí, obvykle se nedokáže dostat ven a zahyne. Snažím se proto otvory zadrátovat, nebo do nádrží umístit něco, po čem se pták dokáže vyškrábat z vody a odletět. Máme plovoucí síťky, ale většinou stačí třeba kus dřeva nebo polystyrenu,“ dodává Šálek.

Čtěte také

Ornitologové s místními zemědělci spolupracují už desítky let. Kromě budek a odstraňování pastí se je snaží přesvědčit i ke změně hospodaření. Sýčci totiž loví velký hmyz a hraboše. Na velkých monokulturních lánech ale obvykle nenajdou dost potravy pro mláďata. Pro přežití potřebují mozaikovitou zemědělskou krajinu s malými políčky, remízky a biopásy.

K paradoxní situaci došlo loni, kdy se severozápad Čech potýkal s gradací hraboší populace. Sýčkové díky tomu vyvedli nebývale mnoho mláďat a zdálo se, že jejich populace je na dobré cestě. Letos je ale situace přesně opačná.

„Hraboši mají zhruba čtyřleté cykly, během kterých jejich populace výrazně roste, dokud se nezhroutí. Loni byli hraboši přemnožení, ale letos je jejich populace velmi slabá. Je to přirozený proces,“ vysvětluje Šálek.

Výzva: nepoužít Stutox

A dodává, že zemědělci se loni kvůli gradaci škůdců potýkali s velkými problémy. Hraboši jim působili obrovské škody na úrodě a kvůli ochraně sýčka nemohli aplikovat rodenticid Stutox. A loňský rok tak pro spolupráci ornitologů a zemědělců znamenal opravdovou výzvu.

Čtěte také

Farmáři ale mají za způsobené škody nárok na dotace. Stát loni dokonce vyhlásil zvláštní záchranný program pro sýčky, v jehož rámci mohou farmáři získat kompenzace. A bez podpory farmářů se ornitologové při snaze zachovat v Česku populaci této malé sovy neobejdou.

Poslechněte si celou Naturu. Za sýčky vás zve Ondřej Novák.

Spustit audio

Související