Svobodomyslný písničkář Neil Young slaví 70 a bojuje za hladovějící Etiopii i handicapované

20. listopad 2015

Před sedmdesáti lety se v kanadském Torontu narodila jedna z největších hudebních legend druhé poloviny minulého století. Písničkář, bluesman i rocker Neil Young.

Hudební mág hrající na několik nástrojů, především na kytaru, piano a foukací harmoniku a zpívající typickým nosovým zpěvem.

„Objevil se na scéně trochu později, než Bob Dylan nebo Simon & Garfunkel, byl ale od počátku víc rockově založený. Prvním albem v roce 1967 se mu podařilo chytit náladu mladé generace,“ přibližuje počátek úspěšné kariéry Neila Younga Ondřej Konrád, hudební publicista.

Na kytaru, banjo a ukulele se naučil hrát už v 15 letech. Na konci 60. let hrál v sestavě Crazy Horse a byl členem Crosby, Stills, Nash & Young. Celkem veterán rockové muziky natočil přes 40 alb. Nikdy ale nesklouzl do stereotypu - nedávno na albu Storytone hraje i se smyčcovým orchestrem.

„Udržoval si jednu linii dlouhovlasého písničkáře, za nímž stojí hlučná rocková kapela, ale pořád unikal někam jinam. Vždycky hledal nové skulinky,“ popisuje Youngův styl Ondřej Konrád.

Kromě působení na hudebním scéně natočil několik filmů, zrekonstruoval starý námořní dvojstěžník a postavil obrovské elektrické auto.

„ Výjimečný je také tím, že měl celých pět desetiletí ohromný tah na branku. Jeho koncerty jsou famózní a je velice plodný autor,“ osvětluje v čem spočívá výjimečnost Neila Youngu hudební publicista.

Na letošním albu The Monsanto Years protestuje proti genetickému upravovaní plodin nebo praktikám nadnárodních potravinářských firem a zároveň bojuje proti streamovacím službám.

„Neil Young je typický levičák. Velmi se také angažoval v akci pro hladovějící Etiopii, nebo v akci Farm Aid - na pomoc americkým farmářům. A podporuje i nejrůznější nadace, které se věnují handicapovaným lidem,“ říká ke společenskému působení známého písničkáře Ondřej Konrád.

Neil Young se také hodně angažoval i v politice - nedávno třeba vzkázal Donaldu Trumpovi, aby v prezidentské kampani nepožíval jeho píseň Rockin' In The Free World.

„Až donedávna, než mu to doktoři zakázali, byl náruživým konzumentem lehkých drog, které podle něj jsou podstatné pro psaní písniček. Ta svobodomyslnost, kterou celý život projevoval, to vše vedlo k sympatiím veřejnosti. U nás zejména za minulého režimu,“ směje se hudební publicista.

autoři: Jana Tupá , bum
Spustit audio