Svoboda projevu? To není totéž co libovůle, říká sociolog Ondřej Císař

14. červenec 2020

Začátkem července vyšlo v americkém magazínu prohlášení významných osobností na podporu obrany svobodného projevu ve veřejném prostoru. Potýká se západní svět s něčím úplně novým?

„Autorům prohlášení rozumím. V současném světě je svoboda projevu a slova opravdu ohrožena,“ říká sociolog a politolog Ondřej Císař, který se zabývá protestem a proměnami demokracie. Za příklad uvádí například dění v Rusku nebo Maďarsku.

Vyjádření převážně amerických intelektuálů v měsíčníku Harper’s Magazine považuje host Barbory Tachecí za legitimní hlas. Signatáři prohlášení podle něj upozorňují na důležitost svobody slova pro fungující demokracii.

Čtěte také

Více než 150 světoznámých osobností v otevřeném dopise varovalo před ohrožením svobodného projevu a „netolerantním klimatem“ na všech stranách. Autoři také vyjádřili podporu současnému hnutí proti rasismu a policejní brutalitě. Upozornili ale, že uvolněné emoce ve výsledku podkopávají společenskou debatu.

„Co mi v prohlášení chybí, je zdůraznění, že svoboda slova se nerovná libovůle,“ poznamenává Císař s odkazem prezidenta Václava Havla, který svobodu vždy spojoval s odpovědností.

„A připsal bych ještě větu o odpovědnosti za to, co člověk ve veřejném prostoru říká. Zvláště osoby v důležitých pozicích tam totiž nejsou jen proto, aby vyjadřovali své vlastní názory. Jsou tam také proto, aby nějakým způsobem společnost formovali.“

Ondřej Císař upozorňuje, že konflikty o definici svobody projevu se vedly i v minulosti. Že se to děje znovu, nevnímá jako nic nového. A to ani v případě západní společnosti. „Možná máme idealizovanou představu západních demokracií, kterým se chceme přibližovat.“

Případ Hudlický

Císař se okrajově vyjádřil i k aktuálnímu případu stažení článku profesora chemie Tomáše Hudlického, českého emigranta žijícího a přednášejícího v Kanadě, který napsal pro časopis Angewandte Chemie. Autor v něm kritizuje upřednostňování sociálního pozadí na úkor pracovních úspěchů na vědecké půdě. 

Vydavatel pak článek s omluvou stáhl a odvolal dva redaktory, kteří měli článek na starosti. O Hudlického tezích i postupu vydavatelství se vedou diskuse nejen mezi akademiky.

Nemám pocit, že jsme tady pod nějakým jednostranným diktátem, i do diskuse o profesoru Hudlickém vstupuje více stran.
Ondřej Císař

„Já osobně jsem ve Spojených státech v univerzitním prostředí nic takového nezažil,“ vzpomíná sociolog. Uvítal by ale, aby se na otázky diskriminace nebo sexuálního obtěžování na akademické půdě zaměřil vědecký výzkum. 

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Ondřejem Císařem. Mluvili také o kritice kapitalismu nebo hodnotové proměně západní společnosti.

Spustit audio

Související