Důsledkem politické korektnosti bude ztráta svobody slova, myslí si režisér Sokol

24. září 2019

Má za sebou první rok působení v Činoherním klubu na postu uměleckého šéfa a zatím ho považuje za neúspěšný. Začátek nové sezóny se ale údajně jeví dobře. Hostem pořadu Osobnost Plus je herec a režisér Ondřej Sokol.

Na svou úlohu uměleckého šéfa Činoherního klubu pohlíží kriticky: zatím se prý jen detailně seznamoval s chodem instituce. „Celý rok jsem měl pocit, že tlačím auto, které se nechce pohnout. Až před koncem sezóny se to trochu hnulo,“ glosuje herec a režisér Ondřej Sokol.

Jeho úkolem je podle jeho mínění nadchnout soubor a vyprovokovat ho k něčemu, o čem se bude mluvit. V souvislosti s tím ale dodává, že se musí změnit platy divadelních herců.

Platy v divadle jsou teď takové, že to herci dělají jako dobrovolnou zájmovou činnost.
Ondřej Sokol

Od korektnosti k nesvobodě

Jako velmi negativní fenomén ve společnosti vnímá Sokol politickou korektnost, která prorůstá veškerým naším životem. Obává se třeba toho, že v jejím důsledku můžeme přijít o svobodu slova.

„A páky politické korektnosti přitom zůstanou v rukou lidí, kteří s nimi budou zacházet velmi nekorektně,“ dodává.

Sám proti tomuto trendu do určité míry bojuje při svých standupových vystoupeních, kde je naopak velmi nekorektní. Má přitom tu zkušnost, že třeba vtipům o invalidech se nakonec nejvíc smějí samotní invalidé.

Ondřej Sokol, moderátor, herec, režisér, překladatel a umělecký šéf Činoherního klubu

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Ondřejem Sokolem, který také zavzpomínal na 17. listopad a podělil se o to, co se souborem Činoherního klubu připravuje k výročí sametové revoluce.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související