Obhájce svobody slova, nebo zrádce Západu? Londýnský soud rozhoduje o vydání Juliana Assange

14. červen 2019

Soud v Londýně bude v pátek rozhodovat o tom, jestli vydá zakladatele WikiLeaks Juliana Assange do Spojených států, kde čelí obvinění z toho, že zveřejnil tajné armádní a diplomatické dokumenty.

Spojené státy obviňují Assange z celkem 17 trestných činů, včetně spiknutí za účelem získání tajných informací a porušení špionážního zákona.

„Je to archaický zákon přijatý na konci 1. světové války. Za 102 let, co je v americkém právu, nebyl nikdy využit proti žádnému vydavateli nebo novináři. Je to jasný důkaz toho, že se zde jedná o útok proti novinařině,“ tvrdí současný šéf WikiLeaks Kristinn Hrafnsson.

Jde o svobodu slova. Nejedná se jen o jeden případ Juliana Assange, ale o budoucnost žurnalistiky a svobody slova v naší části světa, která se dosud těšila relativní svobodě.
Kristinn Hrafnsson

Podle Assangeova právníka Christopha Marchanda nemůže žádný evropský soud jeho klienta do Spojených států vydat, protože tam je předem odsouzen: „Je nám jasné, že kdyby jen jednou nohou vstoupil na americké území, strávil by zbytek života ve vězení. Tady jde totiž o pomstu, nic jiného.“

Julian Assange si naše sympatie nezaslouží, tvrdí komentátor Edward Lucas

Britská policie s pozváním ekvádorské strany vtrhla  do londýnské ambasády Ekvádoru a doslova vynesla šéfa Wikileaks Juliana Assange

Historie bude na protizápadní nihilismus projektu WikiLeaks pohlížet negativně. Alespoň to tvrdí komentátor britského deníku The Times Edward Lucas. Jak v úvodu svého článku připomíná, zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange minulý týden po sedmi letech nuceně opustil azyl na ekvádorské ambasádě v Londýně.

„Je to experiment, který testuje, jak bude veřejnost a soudní systém reagovat. Je to zkouška svobody tisku. WikiLeaks vyvinula platformu, kde lze zveřejňovat informace o porušení zákona ze strany mocných. Což je ve 21. století ten nejlepší způsob, jak se na světlo světa dostávají informace, které měly být zatajeny,“ doplňuje advokát.

Prorektor Vysoké školy CEVRO Institut Tomáš Pojar má ovšem v americké soudy důvěru. Assangeovi, který je australským občanem, by se prý dostalo spravedlivého procesu a o pomstu by nešlo.

„Pro mě Assange není obhájcem svobody slova, ale v zásadě zrádcem západních hodnot. Chápu, že je obviňován ze špionáže, a je správné, že stane před soudem a nebude se nadále skrývat na ambasádě,“ uzavírá Pojar s odkazem na fakt, že Assange se téměř sedm let skrýval na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, kde byl po odnětí azylu letos v dubnu zatčen britskou policií.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související