Světový den vody: Sucho v ČR trvá i nyní, konstatuje ředitel povodí Vltavy

26. listopad 2016

Vyrostou kvůli hrozbě sucha nové přehrady, zakáže se umělé zasněžování a při zalévání zahrad se bude moci používat jen to, co steče ze střech?

22. března je Světový den vody. Česká republika sice díky své zeměpisné poloze patří - co se zásob vody týče - mezi ta místa planety, kde je jí dostatek. Loňské sucho ale ukázalo, že i jistoty, na které byli lidé po desetiletí a možná i staletí zvyklí, se mohou otřást. I v reakci na to vznikají plány na stavbu nových přehrad, nebo šetrnější nakládání s dešťovou vodou, která dnes často končí v kanalizaci a ne třeba na zahrádce.


„Čím více klimatickou změnu zmírníme a čím lépe se přizpůsobíme, tím méně budeme trpět,“ cituje tajemník Koalice pro řeky.

„Když se podíváme do historie, tak to nebyl jednorázový výkyv, protože sucho – první příznaky jsme zaznamenali již po povodni v roce 2013,“ odpovídá Petr Kubala, předseda Svazu vodního hospodářství a generální ředitel povodí Vltavy, na otázku, zda se v přírodě děje něco trvalejšího nebo šlo o výjimečnou situaci.

Připomíná, že změny, které se dějí, jsou a budou vždy v rukou přírody, ale je potřeba, aby se reagovalo na pozorované jevy již nyní a zaváděla se opatření.

„Klimatická změna tu nepochybně je. Působí to, že se období sucha i povodně vyskytují častěji a zesiluje se jejich intenzita a délka trvání – rozhodně bychom neměli jen trpně čekat, co s námi příroda udělá,“ říká Vlastimil Karlík, tajemník Koalice pro řeky.

Sucho je i nyní

Zásoby povrchových vod obnovují se po letošní zimě, ale to stejné neplatí pro zásoby podzemních vod. U hlubších objehů podzemní vody se doplňování děje se zpožděním, a jde o problém, protože jde o významné zdroje vody. „Příroda vypadá, že voda v ní je, ale lze konstatovat, že sucho trvá i nyní,“ interpretuje Kubala výsledky měření ČHMÚ.

Ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala (uprostřed)

„Nejen spotřeba je problém. Pitnou vodou velice plýtváme a používáme ji tam, kde by stačila srážková voda. Dále pokračuje degradace půdy, pokračuje destrukce krajinných prvků – omezujeme schopnost přírody s vodou hospodařit.“

Co můžeme dělat?

Kubala i Karlík uvádějí v rozhovoru řadu opatření, za všechny například potřeba dělat revitalizace půdy, změna přístupu k obhospodařování zemědělské půdy a budování mokřadů.

„S vodou, kterou zadržíme, je potřeba umět hospodařit. A to je poslední článek, kterým jsou přehrady,“ upozorňuje Kubala a doplňuje: „Ta otázka není postavená, jestli zadržovat vodu v krajině, nebo stavět přehrady. Je to prostě soustava opatření, která musí být v určitých lokalitách doplněna i výstavbou přehrad.“

Kde se plánuje předběžně výstavba přehrad a jaká další opatření je možné použít? I to se dozvíte při poslechu celého rozhovoru v audioarchivu.

autoři: bum , bar
Spustit audio