SvětOběžník: Čínské vyhlídky

11. prosinec 2012
Sedmý světadíl

V polovině listopadu se ujala moci už pátá generace čínských komunistů. Co ji v nadcházejících 10 letech čeká? To rozebírá v dalším SvětOběžníku sinolog Ondřej Klimeš.

Podle sinologa, který ve SvětOběžníku pravidelně komentuje dění v Číně, bude nejlidnatější země světa pod vládou nového generálního tajemníka komunistické strany (a po březnu 2013 i prezidenta) Si Ťin-pchinga čelit zejména ekonomickým výzvám. Připojuje se tak k řadě světových komentátorů, kteří dlouhodobě upozorňují na zpomalování čínského ekonomického zázraku a z toho vycházející napětí ve společnosti.

„Si Ťin-pching přebírá Čínu v okamžiku, kdy se nahromadilo poměrně dost problémů. Začaly klíčit před 30 lety, v době velkých reforem a kdyby tyto jevy pokračovaly dál, nezměněným způsobem, tak by hrozilo, že Čínu poškodí,“ říká Ondřej Klimeš a vyjmenovává, o jaké problémy jde – už zmíněné zpomalení hospodářské výkonnosti a s tím související hrozba úbytku pracovních míst, rostoucí rozdíly mezi bohatými a chudými a občanské nepokoje.

Léčebná kúra?

Odpovědi na tyto neduhy má přinést právě nově zvolená generace čínských vůdců, v mnoha případech ekonomů a finančníků, která střídá generaci převážně technicky vzdělaných straníků. Jak upozorňuje Ondřej Klimeš, znamená to, že se Čína snaží na novou situaci skutečně reagovat.

„Si Ťin-pching na sjezdu [kde byl jmenován novým generálním tajemníkem strany] mluvil o korupci nebo o životním prostředí. Dále také slíbil, že se strana bude snažit zajišťovat důstojný život pro všechny obyvatele Číny,“ dodává sinolog z Karlovy univerzity. Jak, to si ale odhadovat netroufá. Jak upozorňuje například týdeník Economist, příslušníci nastupující generace mají v oblibě spíše slovo kontinuita, než reforma.

Celý rozhovor s Ondřejem Klimešem, ve kterém představuje novou generaci čínských vůdců, si můžete poslechnout zde:

autor: Lucie Christovová
Spustit audio