Světlem poháněný internet. I to je technologie Li-fi

18. leden 2016
Trendy

Svítíte doma LED diodami? Brzy vám možná kromě svícení poslouží také k bezdrátovému přenosu dat. Přenos pomocí světla využívá technologie Li-fi a podle některých odborníků by mohla brzy nahradit současnou Wi-fi éru.

Jednou z největších předností Li-fi je bezesporu rychlost, respektive objem přenesených dat za jednotku času.Může se jednat o desetkrát až stokrát vyšší rychlost přenosu dat, než jaká je obvyklá u Wi-fi,“ říká inženýr Martin Samek z ČVUT.

Li-fi ale nabízí i další výhody, díky kterým se může stát výrazným konkurentem Wi-fi připojení. Jednou z nich je menší energetická náročnost nebo využití stávající infrastruktury.

„Frekvenční pásmo, které používá, není v současné době využívané ani licencované. Velká část infrastruktury je navíc již vybudovaná. Většina kanceláří či městského osvětlení je dnes vybavena LED diodami,“ popisuje profesor Stanislav Zvánovec z katedry elektromagnetického pole elektrotechnické fakulty ČVUT.


Technologii Li-fi poprvé představili v letech 2001 – 2002 japonští vědci a o deset let později (v roce 2011) demonstroval profesor Harald Haas z Univerzity v Edinburghu. Od té doby urazila už značný kus cesty. Koncový uživatel si ale na přenos dat pomocí LED diod bude muset ještě nějaký ten čas počkat.

Využití Li-fi technologie

V budoucnu by se přijímačem mohly stát i kamery v našich mobilních telefonech a tabletech, které by byly pro snímání LED světla a zachycení toku dat uzpůsobené. Zastánci Wi-fi nicméně namítají, že komunikace pomocí Li-fi bude omezená. Světlo totiž nepřejde přes překážku.

„Vytváří se nový standard IEEE 802.15.7r pro komunikace ve viditelné oblasti Li-fi, a to v rámci konsorcia společností jako jsou Intel, Philips a zahraničních univerzit včetně participace ČVUT. Komerčně už jsou zařízení dostupná, v oblasti dvou až tří let může dojít k většímu rozšíření,“ uvádí profesor Zvánovec.

Li-fi se navíc dá využít i pro přesné určování polohy. Mohla by nám tak třeba ušetřit čas v obchodě. Komu z nás se někdy stane, že jde do některého ze supermarketů a najednou zjistí, že tam, kde byly dříve sladkosti, je teď třeba koření? A než abychom museli hledat, kam naši oblíbenou čokoládu přestěhovali, tak zapneme Li-fi, která daný produkt na našem tabletu nebo smartphonu lokalizuje, a to s přesností až na 3 centimetry. Kromě toho nám Li-fi do našich chytrých zařízení ještě odešle informace o stávajících akcích, slevách a podobně.

Li-Fi funguje za pomoci LED žárovek a fotodetektoru

Už teď se tedy ukazuje, že Li-fi je možná technologií budoucnosti, která není až tak vzdálená. Jestli uvažujte o instalaci LED světel do vašich domovů, tak je možná ta pravá chvíle.

autoři: , bar
Spustit audio