Sváteční host Barbory Tachecí: Magda Vášáryová

27. prosinec 2016

„Když chodím lesem, přemýšlím o Aleppu, o střední Evropě, o tom, proč se pořád cítíme být obětí, že jsme chudí, proč nejsme schopni být sebevědomější,“ říká bývalá slovenská herečka a politička Magda Vášáryová.

Ačkoli ukončila politickou kariéru, dál zůstává v centru veřejného dění. „Jsem homo politicus. Nikdy se o politiku nepřestanu zajímat a nepřestanu o ní psát," vysvětluje a vzpomíná, že ji k zájmu o veřejnou správu a mezinárodní vztahy přivedl už v dětství tatínek, když jí vysvětloval, kdo je Josip Tito, kdo Stalin a co se děje v Jugoslávii a Sovětském svazu.

Rozbila jsem skleněný strop

O své kandidatuře na prezidentku Slovenské republiky hovoří jako o jistém způsobu rozbití pomyslného stropu, ale také o zápase, který jako první ženská kandidátka v tomto vrcholném politickém souboji nemohla vyhrát.


Jestli mě někdo potopil v prezidentských volbách, tak to byly ženy. Pokřikovaly na mě: Jdi do kostela, jdi do kuchyně k hrncům.Magda Vášáryová

„Jestli mě někdo potopil v prezidentských volbách, tak to byly ženy. Pokřikovaly na mě: Jdi do kostela, jdi do kuchyně k hrncům. Děti ti tam pláčou. Muži mně tohle nikdy neřekli. A nejhorší útoky byly od novinářek. Myslím si, že proto, že se chtěly zalíbit svým šéfům – mužům,“ dodává Vášáryová.

Svou hereckou kariéru potom v té politické vnímá jako handicap. „V lidech, hlavně na Slovensku, je středověký pocit vůči hercům. Já tomu nerozumím. Všichni chtějí být herci a herečky, ale v momentě, kdy si potřebují do vás kopnout, řeknou, no jo, hérečka. Ta herečka je někdo, kdo musel ve středověku jít spát za zdi města. A je zajímavé, že v lidech to je."


Slovenská herečka, diplomatka, státní úřednice a politička Magda Vášáryová se narodila 26. srpna 1948 v Banské Štiavnici. Vystudovala sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, od roku 1970 působila jako herečka. V roce 1977 podepsala spolu s dalšími umělci antichartu. V roce 1988 jí byl udělen titul zasloužilá umělkyně. Po sametové revoluci v roce 1989 se stala velvyslankyní ČSFR v Rakousku, v květnu 1999 neúspěšně kandidovala na úřad prezidenta Slovenské republiky. Mezi lety 2000 a 2005 působila ve funkci velvyslankyně Slovenské republiky v Polsku, poté pracovala ve funkci státní tajemnice slovenského ministerstva zahraničních věcí. Od 17. června 2006 byla poslankyní Národní rady za Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii – Demokratickou stranu. V letošním roce z rady vystoupila.

Nabídka od Václava Havla

Z České republiky dostává dopisy, aby zde kandidovala na prezidentku. To ale odmtá. Není to přitom poprvé, kdy o ni Češi projevili zájem. „V roce 1992 jsem dostala od Václava Havla nabídku, abych odešla z Vídně a stala se československou viceprezidentkou,“ vzpomíná bývalá politička a dodává, že s intuicí rozpadu federace nabídku tehdy odmítla.

O současné české politice říká: „Přestala jsem rozumět, kam Česká republika směřuje." Především je pro ni nepochopitelné, proč Češi s takovou razancí odmítají evropskou jednotnou měnu. „Nepůjdeme do euro, nechceme euro, tomu nerozumím. Zaráží mě jednání České národní banky. Na Slovensku máme jednu z nejsilnějších světových měn v kapse. Je to velká výhoda. Žádný populista nebo nacionalista nemůže zacházet s naší měnou."

Celý rozhovor Barbory Tachecí s Magdou Vášáryovou si můžete už nyní poslechnout ZDE.

autoři: bta , kte
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.