Svaté Anežka a Klára byly duchovně spřízněné. Sice se neznaly, ale určitě se měly lidsky nesmírně v lásce, myslí si kurátorka Anežského kláštera

16. únor 2023

Areál Anežského kláštera je úžasné místo, které nabízí neopakovatelnou atmosféru, tvrdí hlavní kurátorka sbírky středověkého umění v klášteře Štěpánka Chlumská. Přízemí kláštera je neuvěřitelně silné svou architekturou, ale i proto, že „cítíte, že tady reálně žila osobnost svaté Anežky,“ popisuje.

Čtěte také

„Dochovaly se nám části korespondence mezi svatou Anežkou a svatou Klárou, ale i listy, které adresovala papeži,“ říká kurátorka.

„Dnes máme krásné edice jejich dopisů, včetně příslušných komentářů dobových reálií. Jsou to nesmírně zajímavé listy, kde je znát i neobyčejná duchovní spřízněnost. Ony se neznaly osobně, jen si adresovaly ty takzvané listy. Ale je z toho znát, že se měly určitě i lidsky nesmírně v lásce, možná spíš v úctě. A je to nesmírně zajímavé čtení, i když samozřejmě ve středověkém jazyce.“

„Ale i tak jsou to mimořádné doklady tehdejšího duchovního spříznění dvou naprosto mimořádných osobností,“ dodává.

Celé Hovory Tatiany Čabákové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.