Superstar

21. červen 2004

V noci na dnešek se televizní diváci dočkali finále soutěže, ve které se hledala nová pěvecká hvězda. Česká republika je v pořadí už čtyřiadvacátou zemí, kde tato castingová reality show slavila úspěch. Miliony lidí u obrazovek týden co týden naslouchaly mladým amatérským zpěvačkám a zpěvákům a svým hlasováním mohly ovlivňovat jejich postup do dalších kol.

Podívaná to zprvu byla smutná. K vidění a slyšení byly případy, kdy se porota a s ní velká část národa bavila na cizím neštěstí. Nakonec ovšem zbylo deset finalistů schopných intonovat a soutěž se stala zajímavým testem obecného hudebního vkusu. Velký zájem diváků o tento typ televizního pořadu má prosté vysvětlení. Lidé jsou vděční za možnost určit zasílanými esemeskami, koho uvidí na obrazovce. Hledání superstar ukázalo, že demokracie je dobrý byznys, protože sledovanost amatérských pěvců byla srovnatelná či vyšší než sledovanost estrád, do kterých profesionální baviči zvou notoricky okoukané celebrity, pro které by ověření diváckého zájmu zasíláním krátkých textových zpráv mohlo v mnoha případech znamenat konec kariéry.

Hledání superstar ovšem naznačilo i limity demokracie. Zpěvačka, která ostatní soutěžící převyšovala svým nadáním o dvě hlavy, nezvítězila. Ať už proto, že hlasující diváci neshledali atraktivním její vzhled, anebo proto, že ji handicapoval romský původ. Na každý pád se ukázalo, že přísloví "Co Čech, to muzikant" je třeba brát s rezervou. Pěvecká soutěž ostatně není jediným příkladem hlasování, u kterého je třeba mít na paměti, že většinový názor není ničím jiným než většinovým názorem. Většinový názor, pravda, spolehlivě vystihuje stav společnosti. Jeho vypovídající schopnost o kvalitách soutěžících bývá ovšem chabá.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.