Stýská se mi, říká Australan v Praze

19. prosinec 2020

Koronavirus změnil plány na Vánoce v řadě domácností. Protipandemická opatření silně pociťují třeba cizinci, kteří u nás žijí trvale. Letecká doprava je problematická, takže své rodiny neviděli řadu měsíců. Poslechněte si příběh smíšeného manželského páru, který teď žije v Praze. Kevin pochází z Austrálie a své blízké viděl naposledy loni o Vánocích.

Čtěte také

Manželé Kevin a Vendula jsou kvůli koronaviru a omezením v cestování v hodně nezvyklé situaci. Ona je Češka původem z Ostravy, on Australan s kořeny v Malajsii. Mladí kosmopolitní manželé žijí v Praze a Kevin Loo kvůli pandemii své blízké neviděl už tak dlouho, že už ani nespočítá. Taky se mu stýská.

Popisuje, že ještě nikdy v životě nebyl tak dlouho mimo svou rodnou Austrálii. Nikdy by ho nenapadlo, že se něco takového může stát. Pro mladou generaci 20 až 30letých bylo cestování možné vždy. Kevin si vždy říkal: „Žiješ daleko, to není problém. Vždy je možnost, že když chceš, tak si za blízkými zajedeš. Najednou je všechno jinak.“

On-line aspoň jednou týdně

Kevin se narodil do velké křesťanské rodiny, má hodně bratranců, strýců, rodina drží pohromadě a je na něm vidět, že mu chybí.

Čtěte také

Vypráví o své 86leté babičce, která žije v Malajsii a už několik měsíců neopustila byt, protože tam je stav pandemie velmi náročná. Bydlí u Kevinova strýce a tety, kteří zařídili, že je rodina v on-line spojení alespoň jednou týdně. A to mezi lidmi, kteří žijí po celém světě – v Anglii, Austrálii, Americe, Malajsii. Babička se na setkání těší celý týden a je šťastná, že je může všechny vidět.

Kevin přiznává, že tuto rodinnou komunikaci mu dal až covid. Dřív si tak často nevolali, teď ale využívají spojení na dálku mnohem víc. Jenže –maminčinu polévku mu ani sebelepší počítač nenahradí.

31letý Kevin je sympaťák a pořád se směje. Tvrdí, že Australané mají rádi humor, který je kupodivu hodně podobný jako mají lidé na Ostravsku. Smích mu tuto nelehkou dobu pomáhá překonávat.

Distanční vzdělávání? 

Učí na britské mezinárodní škole a tak má i zkušenosti z distanční výuky. U nich prakticky neměnili rozvrh, školáci seděli za monitory stejný počet hodin – jenže, ještě předtím je na práci s počítačem učitelé připravovali. Děti do 15 let nedostávali vůbec žádné domácí úkoly.

Čtěte také

„Nechtěli jsme zatěžovat rodiče. Děti by byly dlouho u počítače s námi učiteli, a pak, kdyby museli dělat úkoly, byl by to další čas strávený u počítače, což už ale není zdravé.“

O životě s covidem v Česku pak s trochou nadsázky říká: „Jeden týden jsme slyšeli, že je to v Asii, a už druhý týden jsme se bavili o tom, že se i tady zavřou školy.“ Kevina rodiče vychovávali kosmopolitně – aby měl větší rozhled, aby věděl, že není jen jedna země a svět toho nabízí víc. Další důležitou věcí, která jím teď pomáhá, je křesťanská víra. S Vendy, jak manželce říká, se modlí, což jim pomáhá udržet si naději.

Na svatbě rozdávali brož s nápisem Kevdula, symbolické spojení jejich jmen. To ještě netušili, jak silně je spojí koronavirus.

Poslechněte si celé Zaostřeno, které natočila Andrea Čánová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.