Strava bohatá na cukr může vyvolat fyzické i psychické problémy, varuje odbornice

sladkosti - nezdravé jídlo - cukr - přejídání
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy sladkosti - nezdravé jídlo - cukr - přejídání

Jak ovlivňuje naše fyzické i psychické zdraví současná strava, často průmyslově zpracovaná a bohatá na cukr? Hostem Magazínu Leonardo byla Alex Richardsonová, vedoucí výzkumného týmu z Oxfordské univerzity a také zakladatelka organizace Food and Behavior Research.

Ta se zabývá především vlivem nenasycených mastných kyselin Omega-3 na hyperaktivitu, poruchy pozornosti u dětí, depresi, ale také autismus.

„Nízká hladina cukru v krvi ovlivňuje náladu každého z nás,“ uvádí vědkyně. „Můžeme potom být podráždění, hyperaktivní, můžeme se cítit unavení nebo mít smutné myšlenky. Zkrátka, všichni si všimneme, když naše hladina cukru klesne příliš nízko.“

Analýza výživové hodnoty u jídla, které většina lidí konzumuje, ukazuje, že tyto hodnoty nejsou rozhodně ideální, vysvětluje Richardsonová.

„A přitom bychom změnou stravování mohli ovlivnit to, jak se cítíme, jak myslíme, a i to jak se chováme,“ dodává.

V případě deprese a úzkostí se v současné době dá mluvit o epidemii, soudí vědkyně. „Řada lidí totiž splňuje medicínská kriteria pro depresi a úzkost, a bojují s jejich projevy sami.“


„Zatím neexistuje dost informací o tom, jak výživa ovlivňuje naše chování, náladu i schopnost učit se. To je podle mého názoru oblast, kde je třeba udělat změnu. Jistě ale víme, že moderní výživa obsahuje příliš mnoho cukru, který dodává tělu pouze kalorie a nic víc.“

„Jiní jsou vtaženi do systému lékařské péče v oblasti duševního zdraví, a dozví se: máte depresi, tady máte léky, ty by vám měly pomoc, můžete jít,“ popisuje současnou praxi Richardsonová.

Podle ní platí, že v případě většiny problémů týkajících se duševního zdraví jde o to, že jsou ovlivněny a spuštěny tím, že nemocný v nějakém ohledu překročil své hranice. „A oblast výživy je tady zcela zásadní, třeba jen proto, že všichni musíme jíst, abychom žili.“

„Naše strava bohatá na cukr narušuje schopnost lidského organismu regulovat a kontrolovat hladinu cukru v krvi. Může nejen způsobit cukrovku 2. typu, ale také vyvolat další zdravotní problémy. A zde je úzký vztah k depresi, demenci a dalším duševním nemocem. Spojnice mezi duševním a tělesným zdravím je zřejmá, a výživa, která je dobrá pro naše tělo, je dobrá i pro náš mozek,“ upozorňuje Alex Richardsonová.