Stephen Hawking: Lidstvo musí kolonizovat jiné planety

20. leden 2016

Lidstvo na planetě Zemi nepřežije příštích tisíc let a bude muset najít jiné planety, kde se usídlí. Prohlásil to slavný britský fyzik Stephen Hawking v rámci diskuse BBC.

Není to první takové Hawkingovo prohlášení. Britský tisk už slavného fyzika nazývá v nadsázce "Prophet of the doomsday" neboli prorok soudného dne.

Podle Hawkinga je jasné, že lidstvo v současnosti nejvíce ohrožuje nikoliv třeba dopad nějakého vesmírného tělesa, ale náš vlastní vědecký a technologický pokrok. Mezi největší nebezpeční podle něj patří nukleární zbraně, globální oteplování a geneticky upravené viry.

0:00
/
0:00


„Nemyslím si, že lidstvo přežije ještě dalších 1000 let bez toho, aniž by uniklo mimo naši křehkou planetu,“ říká Steven Hawking. V minulosti už takto například varoval, že zkázu lidstva bude představovat umělá inteligence, a že pokud naši planetu navštíví mimozemská civilizace, může to pro nás mít takové důsledky jako mělo pro americké indiány připlutí Kryštofa Kolumba.

Podle Hawkinga je zásadní pro přežití lidstva, zda najdeme způsob, jak kolonizovat jiné planety a to třeba i mimo naši sluneční soustavu. Nicméně odhaduje, že příštích 100 let ještě něčeho takového, jako vybudovat samostatné kolonie ve vesmíru, nebudeme schopni. Těchto 100 let bude podle něj kritických a v tomto období budeme muset být jako lidstvo velmi opatrní.

Počítačová představa raketoplánu X-37B na oběžné dráze Země

Hawking ve své přednášce apeluje na mladé vědce, aby vědecké poznatky srozumitelně představovali širokému publiku. Podle něj je v demokratické společnosti podstatné, aby každý získal základní porozumění vědě a díky tomu mohl dělat informovaná rozhodnutí o své budoucnosti a budoucnosti lidstva jako celku.

Hawking tvrdí, že je optimistou a věří, že to zvládneme. Ostatně tento britský génius je sám živoucím příkladem optimistického přístupu k životu. Od 21 let trpí nemocí ALS a je upoután k invalidnímu vozíku a komunikuje prostřednictvím počítače. Přesto tvrdí, že nejdůležitější pro něj je, že si uchoval smysl pro humor.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio