Stejná životní úroveň i v penzi? Na to si naspořte aspoň dva miliony korun, radí ekonom Navrátil

8. červen 2023

Už roky slyšíme, že si máme na důchod spořit a připravovat se na zásadní pokles příjmů. Vláda aktuálně diskutuje změnu důchodového systému, který je dlouhodobě neudržitelný. Cestou se zdá být prodloužení věku odchodu do důchodu a také o něco nižší penze. Podpořit vláda chce naopak spoření na stáří.

Podle analýzy České spořitelny, kterou připravila ve spolupráci se Sociologickým ústavem, by Češi měli mít na penzi naspořeny minimálně dva miliony korun.

Čtěte také

„Ty dva miliony znamenají, že pokud budu v důchodu 20 let, tak si budu moci každý rok zvýšit svoji životní úroveň o zhruba 100 tisíc tak, aby nepoklesla tolik, jako když přejdu ze své mzdy na důchod, který je ve srovnání s ní poloviční,“ nastiňuje hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Navrátil uvádí, že zhruba jen 4 procenta lidí v předdůchodovém věku mají zmíněné dva miliony naspořeny. „Když se ale podíváme na čtyřicátníky, tedy jejich děti, tak vidíme, že ten podíl už vypadá relativně dobře. A zvlášť pokud budou ty peníze víc investovat, například do akcií, kde složené úročení dělá zázrak.“

Do čeho se vyplatí investovat?

Složené úročení znamená, že pokud si člověk od svých dvaceti let odkládá každý měsíc tisíc korun pouze na běžný účet, tak bude mít ve svých 65 letech zhruba půl milionu korun.

Čtěte také

„Pokud ale budu investovat například do akcií, kde byl průměrný výnos indexu 8 procent a předpokládám, že to bude pouze 6 procent, tak když začnu každý měsíc s tisícovkou ve 20 letech, v 65 budu mít 2,7 milionu korun.“

Drtivá většina Čechů, kteří mají tu možnost, investují své úspory spíš do nemovitostí. „To máme jako Češi hodně po kůží, vlastnit nemovitost je pro nás naprosto klíčové.“

„Vedle toho spousta Čechů investuje do finančních aktiv a bohužel vidíme, že 40 procent z nich tvoří věci, které nesou velmi nízký výnos – běžné, spořící, termínované účty, které aktuálně vypadají docela atraktivně, ale dlouhodobě po 20 30 letech ten výnos není schopen pokrýt ani inflaci,“ zdůrazňuje Navrátil.

Kudy by měla pokračovat transformace české ekonomiky, abychom zase začali dohánět ty nejvyspělejší státy? Poslechněte si celé Řečí peněz v audiozáznamu. Moderuje Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , knem
Spustit audio

Související