Stát potřebuje digitální akceschopnost, ale zatím se dostává do první fáze úleku, říká IT podnikatel

31. prosinec 2020

Leitmotivem roku 2020 se stala pandemie covid-19, která v důsledku ovlivnila životy nás všech a ukázala, že řadu jejích dopadů můžeme zmírnit online. „Pevně věřím tomu, že stát potřebuje svojí vlastní digitální schopnost, akceschopnost. To se letos vyjevilo. Jenže náš stát je pořád ještě ve fázi nula a možná začínáme bojovat o to, abychom se dostali alespoň do fáze úleku: proboha, je potřeba dělat technologie,“ hodnotí Jakub Nešetřil ze sdružení Česko.Digital.

Další fáze digitální transformace Nešetřil, které vypozoroval za svoji kariéru, shrnuje: „Jsou tři. Za první nakoupím více software. Za druhé nakoupím víc programátorů. A třetí je digitální výdrž.“ 

Čtěte také

„První fáze digitalizace je ten úkol: proboha, jsou tady technologie, budeme muset něco dělat, abychom nezaostali. Do problému se dají peníze, něco se nakoupí. Jenže tohle  funguje při jiných problémech, s nimiž se firmy potýkají, ale tady víc peněz na software firmu nezlepší. Se státní správou je to podobné,“ hodnotí IT podnikatel.

Časem podle něj firmy pochopí, že je nesmyslně složité mít na všechno IT dodavatele, zpracovávat pro něj zadávací dokumentaci, zakázku soutěžit. A než se všechno vyladí, uběhnou až čtyři roky svět se mezitím technologicky posune.

Hosty Speciálu byli: 
Petr Koubský,  redaktor Deníku N
Jakub Nešetřil, IT podnikatel, sdružení Česko.Digital

„Firmy intenzivně zjistí, že když mají své kmenové IT zaměstnance, tak je to rychlejší. Takže v druhé fázi nakoupí programátory, posadí je někam do sklepa a potrubní poštou jim posílají úkoly.“

„Ale časem si firmy uvědomí, že v jejich pětadvacátém patře sedí představenstvo a managment s věkovým průměrem 65 let a e-maily si nechávají vytisknout od sekretářky. A možná se v roce 2020 dostanou k tomu, že by mohli dělat mobilní aplikaci. A to je fáze tři,“ shrnuje Nešetřil. 

První IT událostí roku 2020 byl tendr na IT systém pro prodej dálničních známek následovaný hackatonem dobrovolníků. Do Česka také dorazily první 5G sítě. Jak experti hodnotí tyto události? Poslechněte si celý souhrn změn v online světě.

autoři: David Slížek , kac
Spustit audio

Související