Stát naučil díky EET podnikatele používat software místo papírku, chválí majitel jedničky na trhu Cígler

18. říjen 2020

Stále více každodenních činností se převádí do elektronické podoby. A v době pandemie se ukazuje, že například restaurace používají EET i tehdy, kdy nemusí. „Prostě jim to přináší nějaký efekt,“ říká Martin Cígler, majitel softwarové společnosti, která je dnes jedničkou na trhu s EET systémy.

Se svou společností Cígler Software začal v 90. letech programovat účetní software. Dnes šéfuje jedné z největších softwarových firem ve střední Evropě.

„V momentě, kdy stát razantně změní legislativní prostředí, které v tomto případě doslova může iniciovat nový byznys, tak je to zásadní změna. Ale speciálně elektronická evidence služeb neboli EET má takový zajímavý sekundární efekt, který jsme si dokázali ověřit po covidu,“ přiznává Martin Cígler, programátor informačních systémů, podnikatel a majitel holdingu Solitea.

Čtěte také

A vysvětluje: „EET bylo, řekněme, mezi podnikateli nesmírně nepopulární. Restaurace si nakoupily pokladny, protože k tomu byly donuceny státem. Pak přišel covid. Restaurace se na určitou dobu zavřely. A když se otevřely, měli jsme velké obavy, co se stane, protože stát EET odložil. Čekali jsme obrovský propad, ale ten se nekonal. Restaurace se buď vrátila k tomu řešení, klidně i odhlášenému z EET, nebo přestala existovat. Stalo se tedy to, že stát naučil tyhle podnikatele používat software místo papírku a ty subjekty používají tyto nástroje bez toho, že by musely. Prostě jim to přináší nějaký efekt.“

Méně funkcí, ale krásný design

Podnikat v IT vypadá na první pohled velmi jednoduše. Jde o trh, který každoročně roste, vznikají v něm produkty s vysokou přidanou hodnotou a počáteční investice do podnikání v IT zdaleka nedosahují nákladů potřebných pro rozjíždění podnikání prakticky v kterémkoliv jiném oboru. Přesto i on má svá úskalí – překotnou s rychlost, s jakou se toto prostředí mění, vysoce konkurenční prostředí i neustále se měnící požadavky zákazníků, upozorňuje Cígler.

Čtěte také

To platí nejen v případě softwaru určenému koncovým uživatelům, ale také v případě účetních, mzdových a jiných podnikových systémů. „Před deseti lety jsme byli v situaci, kdy většinou softwary honily množství funkcí na úkor uživatelského rozhraní, protože společnosti toho chtěly hodně,“ vzpomíná.

„Dneska jsme v situaci, kdy software umí mnohem víc, než zákazník požaduje. Takže dneska se hodně dbá na to, aby software byl jednoduchý. Když to řeknu úplně blbě – ale platí to prakticky pro zákazníky všech velikostí – dneska se potkáme i s tím, že zákazník bez problému oželí i některé funkce, které pro něj nejsou úplně klíčové, pokud je odměnou to, že ten software je krásný, intuitivní a nemusí tam ty funkce hledat,“ říká.

Lidé dnes nečtou dokumentaci. Když už, tak si pustí nějaké video.
Martin Cígler

Symbolem současné doby je podle něj neochota uživatelů učit se program správně ovládat. „Lidé dnes nečtou dokumentaci. Když už, tak si pustí nějaké video, ale sám jste nejradši, když si prostě koupíte nějakou věc, vezmete si ji do ruky a bez toho, abyste musel nějak moc přemýšlet, tak ji dokážete ovládat,“ popisuje Cígler, co dnes uživatel očekává nejen od svého internetového prohlížeče, ale i od jinak komplikovaného podnikového informačního systému.

Finská celní správa aneb největší vývoz českého IT

Finsko se před třemi lety pustilo do modernizace systému celní správy. Zakázku za více než 600 milionů korun v roce 2017 vyhrála právě česká společnost Solitea, která ve výběrovém řízení porazila i známý finský korporát Tieto.

Čtěte také

„Uspěli jsme díky tomu, že máme celní správu v Česku a Srbsku, takže v této oblasti toho umíme hodně. A trošku nám pomohla Evropská unie, která řekla, že se budou sjednocovat celní systémy zemí Evropské unie,“ pojmenovává důvody úspěchu Cígler.

Implementace podobně rozsáhlých informačních systémů většinou trvá několik let. Spuštění systému tak bylo naplánováno právě na letošek. „Zakázka je fakt nesmírně těžká. Je velká, je obrovská. Máme z ní nesmírnou radost. Strašně moc nám přinesla. Mimochodem, je to největší vývoz IT technologií z Česka do zahraničí,“ neskrývá své nadšení majitel společnosti Martin Cígler a dodává:

„Tahle zakázka nám otevírá dveře k dalším podobným zakázkám v tomto oboru, protože co se týče celních systémů, tak ty my prostě umíme a patříme k evropské špičce.“

Poslechněte si celý rozhovor Václava Pešičky s Martinem Cíglerem. Dozvíte se také, co musí manažer řešit, když fúzuje dvacet tři společností do jediného holdingu.

Spustit audio

Související