Stanislav Grospič: 21. srpen 1968 nebyla okupace

25. říjen 2019
Výrok týdne

Výroku týdne se v našem čtvrtečním ranním vysílání dopustil místopředseda KSČM Stanislav Grospič, když vysvětloval, proč nepodpoří návrh, aby byl 21. srpen uzákoněný jako významný den k připomínce obětí invaze a následné okupace Československa vojsky bývalé Varšavské smlouvy v roce 1968. 

Ve vysílání Plusu řekl:

„Základní premisa z našeho pohledu souvisí s tím, že se nejednalo o okupaci. Byl to tragický moment, nebyl správný, to jsme řekli několikrát, ale nebyla nijak odzbrojena československá armáda nebo likvidována státní moc, jak tomu bylo v případě okupace nacistickým Německem. Čili jedná se o vstup zahraničních vojsk, který nebyl šťastný, nějvětší problém s tím měla samotná Komunistická strana. Vedení tehdejší KSČ v čele s Alexandrem Dubčekem danou situaci nezvládlo. A oběti? To byly vesměs oběti dopravních nehod. Není správné na takové události zapomínat, ale myslíme si, že není třeba z toho činit významný státní den.“

Výrok komunistického poslance Stanislava Grospiče vyvolal na sociálních sítích značnou odezvu. Při samotném hlasování nakonec z 15členného komunistického klubu ve sněmovně podpořil návrh uzákonit 21. srpen jako významný den památky obětí invaze jen Jiří Dolejš, ostatní se hlasování zdrželi.

Výrok týdne analyzují komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo a historik z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Oldřich Tůma.

autoři: Věra Štechrová , jpr
Spustit audio

Související