Squatteři ze Šatovky odejdou, ale neradi

7. leden 2016

Jako má Praha 3 už rok své sociální centrum Klinika, měla Praha 6 na přelomu roku svou usedlost Šatovka v Šáreckém údolí. Squatteři ji obsadili letos před vánocemi, během několika dnů vyčistili zahradu od odpadků a uspořádali tam kulturní akci. Dnes by měli ale budovu opustit – podle radnice kvůli narušené statice a dřevomorce. Záměr radnice je vybudovat zde centrum pro seniory. Jaké je pozadí jednání zástupců městské části s lidmi, kteří ji do dnešního dne obývali?

V ranním Duelu se rozebírá otázka, zda obsazení veřejné budovy mělo předcházet jednání s radnicí Prahy 6 o využití těchto prostor, což ostatně místostarosta Prahy 6 Jaromír Vaculík sám uvedl jako standardní postup jednání v těchto případech, který vyplývá ze zákona a kterého využívají desítky jiných lidí nebo organizací. Proč tedy squatteři raději Šatovku rovnou obsadili bez předchozího jednání s radnicí?

V telefonickém rozhovoru odpovídá za squattery na tuto otázku Šárka Svobodová: „Trvá to moc dlouho, tímto naším aktem se rozšířila diskuze, začalo se to řešit.“ Jako další důvody squatteři uvádějí to, že budova chátrá právě kvůli nečinnosti radnice, která nemá zájem na její údržbě údajně již několik let.

Bylo obsazení Šatovky důsledkem nečinnosti radnice?

Podle reakce místostarosty Prahy 6 nebyly využity všechny zákonné kroky, které mají squatteři k dispozici a naopak radnice je ochotna jednat s každým, kdo představí jasný plán, který je v souladu se zákonem. Navíc odmítá tvrzení, že budova chátrá od roku 2011 kvůli nečinnosti města. „Poslední nájemce ukončil svou činnost až v říjnu loňského roku, právě proto, že radnice měla s budovou jiný záměr. Proto byla letos několik měsíců prázdná.“

Dle místostarosty Prahy 6 Vaculíka je zásadní problém v komunikaci se squattery. Řešení vidí v tom, aby si squatteři založili nějakou právní formu. Podle slov jejich zástupkyně Šárky Svobodové ovšem momentálně nikdo ze sqautterů není tohoto kroku schopný.

„Dokud nebude jasně definován způsob využití objektu, není možné pořádat tam kulturní akce pro desítky lidí, kvůli bezpečnostním rizikům. Za ty nese odpovědnost radnice,“ uzavírá duel radní Prahy 6 Jaromír Vaculík.

autor: rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.