Společnost za veselejší současnost: Občanská iniciativa, která bojovala happeningem proti komunistické totalitě

21. březen 2023

Je možné svrhnout totalitu humorem? To možná leckoho napadne při čtení knihy Happeningem proti totalitě s podtitulem Společnost za veselejší současnost v roce 1989. Jejím autorem je český historik Petr Blažek. Publikace je věnovaná této nezávislé iniciativě, jejíž pouliční happeningy patří mezi nejznámější veřejné opoziční projevy v posledním roce komunistického režimu v Československu. Pro pořad Ex libris se do ní začetl Pavel Hlavatý.

Kniha zasazuje činnost Společnosti za veselejší současnost (SVS) do uměleckého, historického i geopolitického kontextu, proto monografie obsahuje také kapitolu věnovanou fenoménu happeningu, i výčet – případně i popis – našich domácích předchůdců, souputníků a pokračovatelů tohoto uměleckého vyjádření.

Čtěte také

Obsáhlé pasáže jsou věnovány polské Pomerančové alternativě, která ve svých aktivitách v osmdesátých letech minulého století v sovětském bloku nejvýrazněji prolnula umění a politiku.

Monografie Happeningem proti totalitě se obsáhle věnuje nejznámější činnosti SVS – běhům třídou Politických vězňů za osvobození politických vězňů pod heslem: „Dnes běžíme my za vás, zítra poběžíte vy za nás“. Tato akce probíhala každodenně od 1. května 1989 – SVS byla založena jen několik hodin před prvním během – až do závěru roku 1989.

Maketa modré velryby a plavba na lodičkách

Zdokumentovány jsou ovšem i jiné akce SVS – vypuštění makety modré velryby na Vltavu, plavba aktivistů na vypůjčených lodičkách (rovněž na Vltavě), kde z velkých písmen sestavovali různá hesla, zásah „Veselé bezpečnosti“ proti pokojnému korzu občanů a řada dalších.

Kniha obsahuje velké množství dokumentačního materiálu – dobové fotografie, texty i svědectví, plakáty apod., to vše doplněno vzpomínkami účastníků a zasvěceným historickým komentářem.

Petr Blažek, historik

Petr Blažek

Působí v Ústavu pro studium totalitních režimů a v Muzeu paměti XX. století. Je autorem či spoluautorem řady odborných historických prací, například: Živé pochodně v sovětském bloku: Politicky motivované případy sebeupálení v letech 1966–1989, Lennonova zeď v Praze s Filipem Pospíšilem a Romanem Laubem a Duchovní střed Evropy: Dějiny Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí 1650–2020 s Vojtěchem Pokorným. Různým fenoménům i osobnostem normalizační doby se v řadě monografií i kratších studií věnuje dlouhodobě.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Připravil Pavel Hlavatý.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související