Spojení pojišťoven s VZP? Útlum jakékoli konkurence, varuje předseda Svazu zdravotních pojišťoven

9. červenec 2014

Vláda chystá přelomový krok ve zdravotním pojištění. Chce sloučit tři velké pojišťovny v jednu. Je to skutečně ekonomicky výhodné? Co to přinese pacientům?

Fúze by se týkala Všeobecné zdravotní pojišťovny, Vojenské zdravotní pojišťovny a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. O sloučení mluví nejen ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ale i ministr financí Andrej Babiš.

„Fúze by nepřinesla žádné úspory,“ uvedl v Pro a proti generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Spojení s VZP by znamenalo útlum jakékoli možnosti konkurence, tvrdí.

„Jde o to, jestli bude v ČR pluralitní systém založený na konkurenci mezi pojišťovnami, nebo vznikne jeden moloch a ostatní pojišťovny nebudou mít význam.“

Náměstek ministra zdravotnictví Tom Phillip objasnil postoj rezortu: „V případě, že by takový nápad přišel, je třeba ho projednat v koalici, zvážit pro a proti, a udělat plán.“

„V současnosti nepřipravujeme žádné kroky, které by ke sloučení vedly,“ sdělil náměstek.

Kdo o fúzi stojí?

Původ návrhu je podle Gajdáčka v České lékařské komoře. „Místo aby hájila zájmy lékařů po stránce etické, hají zájmy finanční.“

Sloučení tří zmíněných pojišťoven by přineslo jen v nákladech na lékařskou péči 6 miliard. „A o to komoře jde,“ říká ředitel pojišťovny.

Role ministra Němečka je zatím obecná, tvrdí jeho náměstek. „Má právo zadat analýzy, ale zatím je to ve fázi diskuzí na úrovni ministerstva. Je předčasné v tuto chvíli dělat závěry o slučování.“

„Lze sloučit dvě menší pojišťovny, aby měly větší sílu na trhu, ale slučování s VZP není na stole,“ dodává Phillip.

Přinesla by fúze nějaké výhody?

„My analýzu v hrubých rysech máme hotovou: musely by se zvýšit úhrady, s nárůstem počtu klientů by se zhoršila efektivita práce,“ vysvětlil Gajdáček.

Pokud by ke spojení měl dojít, tak v případě menších pojišťoven, za účelem zefektivnění a sjednocení financování a činnosti, uvažuje ředitel.

Ministerstvo podporuje, aby pojišťovny měly stejné kontrolní mechanismy a revizní činnost. „Zde pojišťovny mohou spolupracovat už nyní,“ navrhuje náměstek.

Podle něj může menší počet pojišťoven fungovat dobře. „Je mnohem jednodušší stanovovat parametry řízení.“

Gajdáček situaci shrnul: „Zaměstnanecké pojišťovny fungují, starají se o své pojištěnce, mají i zaměřené preventivní programy.“

„Ti lidé si na to zvykli, a my jim to teď chceme vzít, bez jakéhokoli důvodu,“ varoval ředitel Zdravotní pojišťovny MV ČR.

autor: luv
Spustit audio