Speciál: Rok od nepravomocného odsouzení Davida Ratha

22. červenec 2016

Je tomu rok, co si bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath vyslechl přísné tresty ve své korupční kauze. Soudce mu zatím nepravomocně uložil pokutu 20 milionů korun a především ho poslal na 8 a půl roku do vězení.

Rozsudek byl před rokem vnímán jako něco, co by mohlo změnit českou politiku a zvýšit důvěru veřejnosti v to, že spravedlnost umí dosáhnout i na ty nejmocnější veřejné hráče. Platí to i dnes? „Platí to částečně,“ říká analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová. Rozsudek byl podle ní svým způsobem revoluční, protože David Rath byl extrémně mocný muž se zásadním vlivem v ČSSD.

Nikdo to nečekal

„To, že na někoho takového přišla policie, že byl skutečně odsouzen, že byl velmi dlouhou dobu ve vazbě, to byl rozhodně v té době pro politiky obrovský šok. Myslím, že to nikdo nečekal, že by bylo možné provést zásah podobného rozsahu, a ani nikdo nečekal, že by bylo možné Davida Ratha chytit s penězi v rukou – policisté ho tehdy zadrželi se 7 miliony korun,“ pokračuje Bastlová.


Český rozhlas Plus připravuje na dnešní odpoledne speciál, ve kterém rozebereme aktuální vývoj kolem sporů Davida Ratha a připomeneme jeho loňský nepravomocný rozsudek. Poslouchejte po 16. hodině!

Marie Bastlová si myslí, že politici v té době vnímali to, že se na vedení krajů velmi často dějí věci, o kterých mnozí raději nechtěli vědět. „Tušili, že zejména hospodaření s rozdělováním evropských dotací, což byly miliardy, které kraje pomáhaly spolurozdělovat, neprobíhá vždy úplně čistě podle pravidel,“ vysvětluje.

I když kauzu Davida Ratha přebilo vyšetřování bývalého premiéra Petra Nečase, jeho ženy a dalších osob, tak si podle Marie Bastlové politici uvědomují, že i na ně může dopadnout vyšetřování. Za zásadní považuje to, že i přes různé taktiky, které David Rath použil pro oddálení verdiktu, rozsudek padl, i když je zatím nepravomocný.

Hledají se peníze

Odvolání podal i státní zástupce Petr Jirát, který celou kauzu vedl. Chce pro bývalého hejtmana přísnější trest vězení a především propadnutí celého majetku. Tvrdí totiž, že má Rath někde schované až stovky milionů korun. Podle veřejně dostupných informací se peníze zatím najít nepodařilo. Policisté pátrají v několika zemích, a jak uvádí Marie Bastlová, mohlo by se jednat o částku převyšující 600 milionů korun.

David Rath dnes žije v Hostivicích a vrátil se k původní profesi – pracuje jako lékař. Vyhýbá se médiím a věnuje se výchově svých synů. „Myslím si, že i přes to, jak vehementně se brání, tak je zřejmé, že je připraven na to, že do vězení velmi pravděpodobně nastoupí, že rozsudek přeci jen zrušen nebude,“ uzavírá analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová.

Kauza David Rath
autoři: mba , Ivana Navrátilová , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.