Španělsko rozděluje chystaná exhumace generála Franca

29. září 2019

Španělský nejvyšší soud potvrdil vyzvednutí ostatků diktátora Franciska Franca. Je to krok, o který usiluje nynější socialistická vláda a který loni schválil i španělský parlament. 

Nynější mauzoleum v Údolí padlých je podle kabinetu poutním místem pravicových extremistů. Přítomnost ostatků autokratického vládce se neslučuje s tím, že je zde pohřbeno také mnoho jeho obětí.

Předvolební kampaň?

List ABC nicméně kritizuje premiéra Pedra Sáncheze, protože prý jen oprašuje stará, překonaná témata. Socialisté a vlastně i celá levice tak prý proměnili historickou paměť v duchu svého sektářského uvažování, a navíc ji zneužívají k volebním cílům. Noviny tím narážejí na fakt, že vláda se bude snažit exhumaci uskutečnit ještě před předčasnými parlamentními volbami plánovanými na 10. listopadu.

Čtěte také

Podle deníku vláda nedbá na legitimitu svých kroků a upřednostňuje emoční vendetu, opožděnou pomstu a rozdělování společnosti. „Sánchez prosadil svou. Snad aspoň konečně přestane dělat z Franca hlavní problém španělské společnosti. Španělsko se už dávno vyrovnalo s tím, co nyní premiér vrací do hry kvůli své volební strategii,“ uzavírá deník ABC.

Rodina je proti

Vyhráno však kabinet ještě nemá. Ostatky chce přemístit na hřbitov na madridském předměstí El Pardo, kde leží i Francova manželka Carmen Polová. Diktátorova rodina se ale proti záměru odvolá k ústavnímu soudu i k Evropskému soudu pro lidská práva.

Španělský portál eldiario.es nicméně tlačí na to, aby se rozhodnutí uskutečnilo co nejdříve. „Verdikt přišel až po 40 letech demokracie a dvou letech náročných právnických bitev. Z toho je zřejmé, jak závažným tématem přemístění Franca je pro celé Španělsko,“ míní autor článku Ignacio Escolar.

Podle něj něco z frankismu ve Španělsku dosud přežívá a každý, kdo se dotkne jeho symbolů, narazí na nesmlouvavý odpor. Nejvyšší soud by proto měl vyřešit odvolání rychle a jednoznačně. Měl by konstatovat, že demokratická vláda a demokratický parlament jsou nad vrtochy jedné rodiny.

Navzdory útokům na premiéra je třeba, aby k exhumaci došlo co nejrychleji. Celá aféra se táhne nesnesitelně dlouho, konstatuje eldiario.es.

autor: Rostislav Matulík
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.