Soudní řízení je nesmírně náročný proces. Mnoho obětí tak znásilnění nehlásí, říká advokátka Ježková

14. únor 2023

V úterý začíná hlavní líčení v kauze, ve které obžaloba viní bývalého poslance a člena TOP 09 Dominika Feriho ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. On sám vinu odmítá. „Ve většině případů neexistují hmatatelné důkazy, jako důkaz slouží výpovědi dotčených osob a znalecké posudky,“ naznačuje Veronika Ježková, advokátka specializující se na případy sexuálního a domácího násilí.

Hlavní líčení bude po většinu času zřejmě veřejné. Soudkyně Lenka Hájková z něj ale může vyloučit veřejnost a nabízí se to hlavně v případě výslechu údajných obětí. To, že by tato část hlavního líčení měla být za zavřenými dveřmi, předseda soudu Radek Mařík nevyloučil.

Čtěte také

„Řeší to zákon o obětech trestných činů, který tuto kategorii obětí nazývá zvlášť zranitelnými oběťmi – obzvlášť v případě obětí znásilnění, ty jsou výslovně uvedeny jako zvlášť zranitelné oběti. Taková oběť může žádat, aby byla vyslýchána v nepřítomnosti obviněného,“ uvádí Ježková, která spolupracuje s organizací proFem.

„V praxi se to řeší tak, že se buď propojí videokonferenčně, případě vypovídá poškozená a obviněný zatím je mimo soudní síň. Obzvlášť pražské soudy – nevím, zda je to i v regionech tak striktně dodržováno – se snaží i o to, aby se poškozená nesetkala s obviněným například na chodbě, aby nedocházelo k nějakým potyčkám apod., protože to jsou dřívější zkušenosti.“

Spolu se zákonem o obětech trestných činů bylo podle Ježkové do legislativy vneseno plno pozitivních ochranných prvků tak, aby poškozená trestním řízením prošla „s co nejméně šrámy“.

Sekundární viktimizace

Změnil se prý ale i přístup policie, která více myslí na to, aby u žen, které přicházejí s obviněním ze sexuálního násilí, nedocházelo k sekundární viktimizaci a trauma se tak ještě více neprohlubovalo.

„Policie už zákon o obětech trestných činů zná. Tam je výslovně stanoveno, že zvlášť zranitelná oběť má právo na to, aby byla vyslechnuta osobou pohlaví, které si ona určí, protože ne ve všech případech poškozená chce, aby ji vyslýchala žena, a ne ve všech případech je to i šťastná volba, jak vyplývá z naší praxe,“ říká advokátka.

Čtěte také

„Taková oběť může říct, jestli ji má vyslechnout muž, či žena. A podle toho se na policii zařídí. Aktuálně si myslím, že policie se v tomto velmi zlepšila, co nyní v praxi poslední dobou vidím, tak si myslím, že dbají na to, aby oběť byla chráněna. Ale samozřejmě se nemůžete zaručit za všechny lidi, že budou dodržovat, co mají zákonem dáno.“

Trauma oběti je podle Ježkové živý organismus. Soudní verdikt tak může přinést velkou úlevu. „Ale není to ani tak tím verdiktem, jako tím, že už řízení končí. Pro poškozenou je to nesmírně náročný proces, proto mnoho obětí celou tu záležitost nehlásí, protože je trestní řízení dlouhé a nejen časově, ale i emočně a psychicky náročné,“ dodává.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související