Sociální sítě někdy víc berou, než dávají, myslí si nejmladší z rodu Svěráků František

17. únor 2023

Nejmladší ze slavného filmařského rodu František Svěrák kreslí na Instagram každý den jeden Daily Sketch, a to už od roku 2016. „Instagram je sociální sítí, která by mne měla inspirovat, ale bohužel jeho rozhraní, kdy se stále skroluje, je tak vyčerpávající, že to lidem spíš život bere. Bere to víc, než dává,“ popisuje filmový střihač, fotograf a malíř. Své kresbičky sdílí denně, za tu dobu vynechal jen mimořádně.

Čtěte také

„Všem svým postavičkám říkám blbouni, protože neumím správnou anatomii, jako to umějí ti, co se tomu vážně věnují a studují. Takže nakreslím tužkou obrys a pak to obtahuji,“ popisuje s tím, že teď si oblíbil akvarel v kombinaci s makronkami, což jsou inkoustové tužky a nemají nic společného s pochutinou stejného názvu. Občas experimentuje i s tuší.

Většina blbounů je sice umístěna někde ve Středomoří, protože sám má rád Řecko. „Ale nechtěl jsem to nějak přesně definovat, tak když jsem udělal kalendář, dostal název Na jihu. Aby to neodrazovalo milovníky Itálie nebo třeba Chorvatska.“ Ale téměř vše je Svěrákova čirá fantazie.

Co František Svěrák studoval, co si myslí o filmu a další zajímavosti z natáčení filmu Betlémské světlo, najdete v audiu pořadu Hovory. Ptá se Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související