Snědené dítě neandrtálců?

28. květen 2009

O tom, že soužití našich předků s neandrtálci nebylo mírové, svědčí nové zhodnocení nálezů z jedné francouzské jeskyně.

Před 30 000 lety se v Evropě, střední Asii i na Blízkém východě moderní lidé potkávali s posledními žijícími neandrtálci. Otázkou jejich vzájemných vztahů se zabývá i nová studie o nálezech, které byly v minulém století objeveny v jeskyni Les Rois v jihovýchodní Francii. Jeskyni obývali moderní lidé z kultury aurignacien, kteří zde kromě typických kamenných nástrojů nechali i lidské a zvířecí kosti. Ve vrstvě staré 28 až 30 000 let se našla dětská spodní čelist, která nese některé znaky typické pro neandrtálce. Antropologové, kteří se záhadnou čelistí zabývali, nabízejí tři možná vysvětlení.

Prvním je, že nejde o čelist neandrtálce, ale moderního člověka. To by znamenalo, že naši předkové byli anatomicky mnohem rozmanitější, než zatím předpokládáme. Druhé vysvětlení zní, že jeskyni obývali lidé, kteří nesli anatomické znaky jak moderních lidí, tak neandrtálců. To by zřejmě znamenalo, že se naši předkové a neandrtálci intimně stýkali, což je podle výsledků genetických studií velmi nepravděpodobné.

Pozoruhodná je ale i třetí možnost, podle které jde o dítě neandrtálců. A právě té autoři článku v časopise Journal of Anthropological Sciences dávají přednost. Na dětské čelisti jsou patrné rýhy podobné těm, jaké kamenné nástroje zanechaly na čelistech ulovených zvířat, ze kterých lovci vyřízli jazyk. Jiné zase vypovídají o násilném odstranění zubů. V jeskyni se přitom našly dětské zuby z jiné čelisti, které byly provrtány a pravděpodobně nošeny v náhrdelníku. Neandrtálské dítě tedy mohlo být (pravděpodobně z rituálních důvodů) zabito, možná snědeno a z částí jeho těla byly vyrobeny ozdoby.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.