Sluneční kámen ze 16. století

7. březen 2013

V roce 1592 se v Lamanšském průlivu potopila britská loď. Při průzkumu jejího vraku potápěči objevili krystal, který mohl sloužit jako sluneční kompas.

Sluneční kámen (sunstone) je známý především ze severských legend. Vikingové prý pomocí něj dokázali najít slunce i na zcela zatažené obloze. Díky tomuto slunečnímu kompasu se mohli za každého počasí orientovat na otevřeném oceánu a bezpečně podnikat plavby na tisícikilometrové vzdálenosti. Magnetický kompas v té době neznali. Vědci se domnívají, že sluneční kámen je dvojlomný kalcit, známý také jako islandský vápenec. Nedávné experimenty prokázaly, že určení polohy Slunce pomocí islandského vápence je nečekaně přesné – odchylka se pohybuje kolem jednoho procenta.

Slunce vytváří kruhy polarizovaného světla i v případě, že je ukryté za hustou vrstvou mraků. Krystal islandského vápence se chová podobně jako polarizační filtr a jeho natáčením se dá odhalit zdroj polarizovaného světla ze Slunce. Díváme-li se přes něj na oblohu, dostaneme dva obrazy, jejichž jasnost závisí na polarizovaném světle. Jakmile budou stejně jasné, máme směr, kterým se nachází Slunce.

Teorie o tom, že sluneční kámen Vikingů je dvojlomný islandský vápenec, ale měla jednu závažnou slabinu: neexistoval žádný archeologický nález. Až dosud.

Při průzkumu vraku lodi, která se roku 1592 potopila u ostrova Alderney v Lamanšském průlivu, potápěči narazili na hranatý poloprůhledný krystal s přesnou geometrií. Jeho zkoumání prokázalo, že jde o kus islandského vápence. Navzdory tomu, že jeho povrch obrousil písek a narušila výměna iontů mezi krystalem a mořskou vodou, stále si uchovává své optické vlastnosti. Azimut Slunce tak určí s odchylkou jednoho stupně. Je proto více než pravděpodobné, že krystal z Alderney je oním bájným slunečním kamenem, který sloužil k lodní navigaci.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society A

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio