Složité otázky modernizace armády

15. prosinec 2000

Koncept přezbrojení letectva podzvukovými letouny L-159 a zhodnocení 1. Společného štábního cvičení Západoevropské unie a NATO,- to jsou, podle oficiálních informací, hlavní témata úterního zasedání Bezpečnostní rady státu. Na pozadí těchto otázek spíše technického rázu ale probíhá v armádě, která se už přes rok účastní společné obrany, integrační proces, který začíná přinášet zřetelné výsledky.

Když se před lety Česká republika hlásila do západní aliance, nepochybovali politici, že jakkoli jsou zbrojní systémy na západě a na východě rozdílné, kompatibilita "hlav a srdcí" bude fungovat bez problémů. Záhy se ukázalo, že právě tohle byla iluze. Naladit se po desetiletích totality na způsob myšlení v demokratickém světě se nakonec ukázalo být obtížnější než si kdo dovedl představit. Zápasí s tím dodnes celá společnost, avšak v armádě je tento proces zřetelnější než jinde. Politikům i důstojníkům totiž dochází, že nebude-li vysílání vojáků do nebezpečných oblastí napříště výjimkou, je nutno je náležitě vybavit.

Řečeno slovy poručíka Petra Vohralíka, někdejšího premianta prestižní americké akademie West Point, nezáleží na tom, jestli nadřízení zajistí - jak to předpisy přikazují- vojákům 30 výcvikových hodin střelby. Podstatné je, aby se vojáci naučili střílet.

Zdá se to být jasné jako houska na krámě- ale přesto se otřepané pravdy tohoto druhu prosazují v armádě očividně jen pomalu. Stále ještě se důstojníci starají při plnění úkolu v prvé řadě o to, aby měli všechno písemně a mohli tak zdokladovat, že vše řádně předali a pokud tedy rozkaz splněn nebyl, oni za to nemohou. Ať žije Švejk.

Podle Petra Vohralíka by měl být velitel, který kolem sebe takové alibisty trpí, pohnán k odpovědnosti jako první. Kdyby se to stalo železným pravidlem, je ovšem otázka, kolik vojáků z povolání by v české armádě zůstalo. Na druhé straně se ale armáda musí těchto zajetých strereotypů ve vlastním zájmu zbavit, protože ji paralyzují. Po pádu komunismu se začaly rozpadat staré kontrolní mechanismy, avšak s nimi mizela i základní ochota se podřídit a poslouchat.

Lidé, kteří se do české armády vraceli ze zahraničních studií a stáží, viděli nezřídka hlavní problém v tom, že si doma vojáci pletou svobodu s anarchií. V západních armádách si zvykli na týmovou práci, která spočívala v tom, že se velitel mohl na své lidi stoprocentně spolehnout. Na oplátku se ale i podřízení mohli spolehnout, že budou stavěni před úkoly, které mají smysl.

V české armádě se naproti tomu pod rouškou humanizace armády často o úkolech donekonečna diskutuje, aby se nakonec našel způsob, jak je obejít. Stále větší počet lidí kromě toho obchází základní vojenskou službu jako takovou, protože v ní za současných okolností spatřují pouze ztrátu času.

Problém je v současné době natolik naléhavý, že si vynutil širší diskusi o budoucí koncepci armády. Ozývají se hlasy, které tvrdí, že dřív nebo později bude zřejmě muset dojít, už kvůli stále komplikovanějším zbrojním systémům, k profesinalizaci armády.

Dodejme, že obdobné diskuse probíhají toho času v řadě evropských států, konkrétně například v sousedním Německu.Tamní armáda prošla po sjednocení obou německých států reorganizací, při které se mimo jiné rozloučila prakticky se všemi důstojníky bývalé NDR, kterým bylo nad 25 let .

Zatímco v dobách studené války měl Bundeswehr zajistit v rámci společné obrany NATO, aby vojskům Varšavského paktu čelila na Rýnu půlmilionová armáda, má dnes Berlín k dispozici 320 000 mužů ve zbrani a jejich počet má být v dohledné době zredukován o dalších zhruba 100 000.

V otázce profesionální armády, která by eventálně nahradila armádu braneckou, jsou naproti tomu němečtí politici všech odstínů vysloveně zdrženliví. Přitom by podle výpočtů odborníků bylo takové řešení nejen efektivnější, nýbrž dokonce o zhruba sedm miliard marek ročně levnější.

Podle politiků mluví však pro braneckou armádu i nadále to, že jakkoli je nebezpečí napadení NATO v současnosti nepravděpodobné, vyloučit je nelze a je tedy lepší mít k disposici početnější armádu se zálohami. Kromě toho je branecká armáda pojistkou před pokušením pouštět se do vojenských dobrodružství.

Politici vědí, že by za to zaplatili dań v příštích volbách. V neposlední řadě jde také o pocit sounáležitosti: řečeno slovy jistého německého generála, citovaného v listu Die Zeit, "s každým brancem narukují dvě babičky".

Všechny tyto argumenty platí zrovna tak v případě české armády. Jeden je tu však nepochybně navíc: čeští zastánci profesionalizace armády tvrdí, že by takové rozhodnutí pomohlo armádě zbavit se starých kádrů, které v ní stejně nemají co dělat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.