Slovenská vláda se snaží lidi zastrašit, připomíná to normalizaci. Mnozí se poddají, varuje sociolog

26. srpen 2024

Slovenský prezident Peter Pellegrini ve videu na sociální síti oznámil, že se hodlá sejít s premiérem Robertem Ficem (Směr) a lídry stran. Podle něj dochází k pokusům o destrukci republiky a k rozdělení Slovenska prý přispívají opoziční protesty. „Bylo to sice kultivovanější než v případě Fica, ale přeci jen útok na opozici. Naplnily se obavy, že bude stranit vládní koalici a hrát na sebe za své znovuzvolení. Ale že nebude skutečným prezidentem,“ míní sociolog Michal Vašečka.

Pozastavuje se nad tím, že Pellegrini trávil poslední týdny na dovolené, zatímco vláda koalice začala uprostřed období obvykle označovaného za okurkovou sezónu rozebírat právní stát. Pochybnosti o tom, co se děje například v oblasti kultury, přitom začali projevovat i někteří poslanci jeho někdejší strany Hlas.

Čtěte také

Vašečka odmítá kritiku demonstrací, které na Slovensku od listopadu 1989 tradičně probíhají pokojně a v pozitivním duchu.

„Jsou to spíš happeningy, nejsou tam žádné extrémně negativní emoce. Když si představím francouzské protesty, kde hoří auta, útočí se na policejní stanice a rozbíjí se výlohy, tak Slovensko ani vzdáleně nic takového nezažilo,“ zdůrazňuje.

Společenskou atmosféru nadále ovlivňuje květnový atentát na premiéra Roberta Fica. Jakýkoli projev nespokojenosti ze strany občanské společnosti a opozice totiž některá média vykreslují jako začátek příprav na jeho opakování.

„Fico explicitně mluví o tom, že nejde o to zda k němu dojde, ale kdy. A že jakýmkoli opozičním projevem se řítíme do záhuby,“ popisuje.

„Slovensko je jednou z nejvíce zkonspirovaných zemí ve střední a východní Evropě, takže nemám pochyb, že to mnozí Ficovi věří. Voliči Směru důvěřují všemu, co přichází od lídra, a rok po volbách má jeho strana mírně vyšší podporu,“ doplňuje.

Michal Vašečka, sociolog a programový ředitel Bratislava Policy Institute

Nová normalizace

Opozice se neúspěšně pokusila navrhnout v parlamentu odvolání ministra spravedlnosti Borise Suska (Směr), a to kvůli zrušení Úřadu speciální prokuratury a snížení trestních sazeb, a ministryně kultury Martiny Šimkovičové (SNS).

Ta je terčem kritiky opozice a části veřejnosti kvůli destrukci veřejnoprávních médií a odvolání šéfů Národního divadla a Národní galerie.

Čtěte také

„Je to asi nejméně kompetentní ministr v moderních dějinách Slovenska, nikdy k tomu neměla předpoklady. Z minulosti si nese spoustu křivd a mstí se těm, kteří něco dokázali, a nemilosrdně je mění za lidi, o nichž nikdo neslyšel. Připomíná to příběhy let 1948 a 1968, kdy byli odborníci nahrazováni dělnickými kádry. Zničili vše, čeho se dotkli, a i režim si uvědomil, že takto to dál nejde,“ srovnává Vašečka.

Poukazuje na to, že vládní koalice má křehkou většinu, takže premiér nemůže vyměnit problematické ministry za Slovenskou národní stranu (SNS). Zároveň prý ale situace Ficovi vyhovuje.

„Z Prahy to není tak vidět, ale těmito kroky se nová moc snaží lidi zastrašit. A mnozí jednoduše sklopí uši, jako se to stalo v roce 1969. Řeknou si, že jim to za to nestojí, mají rodinu, hypotéku, a poddají se. Netvrdím, že je to totéž, ale nese to znaky normalizace,“ konstatuje.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související