Slováci se bouří. Na demonstracích požadují odvolání sporné šéfky kultury Šimkovičové

Slovenská ministryně kultury za Slovenskou národní stranu Martina Šimkovičová a její pravá ruka Lukáš Machala si v rozhovoru pro proruský konspirační web Infovojna postěžovali, že necítí dostatečnou podporu svých příznivců. Vzkázali jim, že mají „zvednout zadky a být Slovenkami a Slováky“.

Pár hodin na to vyrazil několikatisícový zástup nejznámějších herců, umělců, ale i obyčejných lidí od Slovenského národního divadla na protestní pochod před ministerstvo, otevírá reportáž z demonstrace slovenský deník SME.

Čtěte také

Největší protestní shromáždění lidí z kultury v uplynulých letech vyprovokovaly změny ve vedení národních institucí.

Šimkovičová minulý týden odvolala generálního ředitele Slovenského národního divadla Mateje Drličku, den na to i generální ředitelku Slovenské národní galerie Alexandru Kusou. Oficiálními důvody byla ztráta důvěry, údajný střet zájmů nebo nekompetentnost.

Dolores Šimkovičová?

V bratislavských ulicích bylo slyšet hesla jako „kulturu nedáme“. Na transparentech se mimo jiné objevila podobizna nenáviděné bradavické učitelky Dolores Umbridgeové ze série knih o Harrym Potterovi. Její obličej doplňoval nápis „Dolores Šimkovičová“.

Čtěte také

Ve chvíli, kdy rozzlobení občané dorazili před ministerstvo kultury, měl průvod už skoro 10 tisíc lidí, píše deník SME. V davu se objevila i bývalá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Na Náměstí Slovenského národního povstání se tak sešel podobně velký dav jako v zimě, kdy opozice svolala shromáždění na protest proti justiční reformě.

Odvolaný ředitel Drlička upozornil, že si nestěžují jen umělci, které vládní koalice považuje za darmožrouty. „Dnes tu stojí manažeři, vědečtí i techničtí pracovníci,“ prohlásil a na politiky apeloval, aby neuráželi ty, kdo tvoří 10 procent slovenského HDP. Vládě také vzkázal, aby si nedělala ještě větší ostudu a Šimkovičovou raději odvolala.

Drlička si v projevu rýpnul i do nového ředitele Slovenské národní galerie. Vedením instituce byl po odvolání Alexandry Kusé pověřen Anton Bittner. Drlička ho nazval „slovenským národním taoistou“, protože Bittner se dřív věnoval léčitelství. Odvolaná ředitelka galerie Kusá navázala tím, že nekompetentní lidé by neměli zastávat funkce.

Až normalizační praktiky...

Podle zástupkyně pracovníků Slovenské národní galerie mluví o krizi instituce pouze ministerstvo kultury. Lhaním, dehonestací a praktikami připomínajícími normalizaci ministerská vrchnost hází do koše práci celého kolektivu, myslí si Kusá.

„Jediné děsivé prázdno ve slovenské kultuře může být nakonec to, co zůstane po současném vedení ministerstva,“ konstatovala Kusá s odkazem na slova Šimkovičové o tom, že galerie je pod jejím vedením prázdná.

Čtěte také

Se stanoviskem pracovníků Slovenského národního divadla předstoupila před dav také herečka Jana Oľhová. Připomněla slova Lukáše Machaly o auditu, během kterého mají úředníci ministerstva vyhodnotit, „kteří zaměstnanci jsou kompatibilní s tím, jakým směrem má slovenská kultura směřovat“. Za umělce požádala, aby ministerstvo vedl člověk, který vzbuzuje důvěru, přičemž kroky Šimkovičové podle ní vyvolávají spíš strach.

Publikum reagovalo rozhořčeně také na informace o nově zvolených členech rady Slovenské televize a rozhlasu, tedy STVR, která nahradila dosavadní RTVS. Jedním z nich je totiž právě Lukáš Machala, který je mimo jiné známý svým zpochybněním skutečnosti, že Země je kulatá. Dalším členem rady má být bývalý mluvčí Vladimíra Mečiara Jozef Krošlák. Zástupci zaměstnanců média přitom upozornili, že vůbec není jasné, kdo a na základě čeho tyto radní vybral.

Čtěte také

Organizátoři protestu upozornili, že zatímco v zimě petici za odstoupení ministryně podepsalo celkem 190 tisíc lidí, pod současnou výzvu za pouhé tři dny připojilo podpis 175 tisíc osob.

Pořadatelé také vznesli dotaz, kde je prezident Peter Pellegrini, který se k dění v kultuře dosud nevyjádřil. Na pódium nakonec přišli i zástupci studentů, podle kterých si „kultura zaslouží podporu, ne pronásledování“. I oni Šimkovičovou vyzvali, aby se své funkce vzdala, uzavírá reportáž slovenský deník SME.

Víc si poslechněte v audiu pořadu Svět ve 20 minutách, připravily Zuzana Marková a Tea Veseláková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.