Ondřej Konrád: Slovenská ministryně s nohou na plynu

8. srpen 2024

Český ministr kultury o sobě vcelku umí dát vědět, a to nejen hravě nestandardními dřevěnými motýlky. Ale kam se s prominutím „hrabe“ na svou slovenskou kolegyni! Která učinila za zhruba deset měsíců jindy přezíraný resort mnohdy z celé vlády zdaleka neviditelnější. A to i v zahraničí.

U nás pak záhy po nástupu do funkce, když napsala svému pražskému protějšku legendární gratulaci k 105 letům od vzniku Československa.

Čtěte také

Jejíž úvod stojí za připomínku: „Vážený pane ministře kultury České republiky Martine Baxo, při vší úctě k České republice, dovoluji si napsat Vám toto poselství jako ministryně kultury Slovenské republiky Martina Šimkovičová, při příležitosti dnešního významného kulturního svátku vzniku První česko-slovenské republiky. Právě v tento den v roce 1918 se naše dva bratrské národy osamostatnily a vytvořily samostatný společný stát…“

A reprezentantka Slovenské národní strany Šimkovičová vyhlašuje například, že „kultura slovenského lidu má být slovenská a žádná jiná. Respekt vůči jiným kulturám neznamená jejich smíchávání s tou slovenskou“, hodlá zabránit „progresivní normalizaci“ a naopak touží po „návratu k normálnosti“.

Na vysvětlenou: jde o řadu výpadů vůči některým, podle ní „parazitujícím“ neziskovkám a hlavně scéně LGBT+, která prý „vnucuje pochmurný styl chování“.

Nepodložená kulatost a Kristus Král

Ministerstvo ale proslavili i jeho vysocí činovníci. „Generální tajemník služebního úřadu“, ať to znamená cokoli, Lukáš Machala, dříve známý obdivem k Putinovi, přesvědčením, že muslimské migranty posílají do Evropy ilumináti, že jsou lidé práškovaní z letadel a válku na Ukrajině způsobili „cizí pánové ze Sionu a zpoza Atlantiku“, proslul už coby podřízený Šimkovičové hlavně zpochybněním kulatosti země v televizním vysílání.

Čtěte také

Neboť „to není podložené“, a jelikož on ve vesmíru nebyl, neví, jestli není planeta placatá. Náměstek ministryně Štefan Kuffa zase na závěr mše v Trnavě vyzval biskupy a další církevní hodnostáře k intronizaci Ježíše Krista, který se tudíž má stát králem Slovenska.

Podle Kuffy také žena nemá právo na potrat a Cyril s Metodějem byli „slovenští diplomaté“. Jak říká kolega Libor Dvořák: a tak dále, a tak podobně.

Ale zpět k Šimkovičové: Ta zvládla změnit zákony o fondu na podporu umění a audiovizuálním fondu ve prospěch svého úřadu na úkor komisí expertů, a přichystala normu, podle níž by ředitelé muzeí a galerií neměli vzejít z tendrů, ale rovnou být jmenováni ministryní, hejtmany, primátory nebo starosty.

A ovšem, možné by bylo bez uvedení důvodu odvolat ředitele kulturních institucí. Pro hegemona resortu učiněný ráj na zemi.

Čtěte také

To zatím neplatí a tak si Šimkovičová, už v lednu hojně podepsanou peticí vyzvaná k rezignaci, musela nějaké záminky najít při úterním odvolání ředitele Národního divadla Mateje Drličky. Jemuž mimochodem prý příslušné lejstro doručila domů zaměstnankyně ministerstva v doprovodu dvou zvlášť urostlých mužů.

A důvody jsou údajná politizace divadla a také například, že v operních inscenacích mnohdy zpívají zahraniční hosté místo vynikajících slovenských umělců.

Okamžitě se zvedla vlna odporu, za Drličku se postavili šéfové dalších kulturních zařízení a tak už ve středu následovala výpověď ředitelce Národní galerie Alexandře Kusé, podle ministerstva manažersky selhávající, která vůbec „neměla být jmenována do funkce“. V níž je ovšem skoro 15 let.

Asi ještě není konec

Takže úsměv nad některými výše zmíněnými humornostmi prudce vadne a kdo hovoří o atmosféře msty za roky předcházející garnitury, asi není daleko od reality. Ostatně vládní protagonisté se tím nijak netají. A dá se čekat, že jelikož v kulturních institucích většinou působí osoby k Ficově vládě kritičtí, cosi jako čistka ještě neskončila.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A kdyby ministryně momentálně nohu na plynu uvolnila, aspoň než se vlna pobouření trochu zklidní, jakmile jí parlament onen hegemonistický zákon přiklepne, může na to zase šlápnout. 

Jedině snad, kdyby se nevypočitatelný předseda SNS Andrej Danko dostal s Ficem a spol.  do sporu, bouchl dveřmi a nevšední jízda Šimkovičové skončila. Což se ale nemusí stát vůbec, stejně jako třeba zítra.   

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio