Slavný cirkus používá při představení létající robotické kvadrotory

29. září 2014

Přední světová cirkusová společnost Cirque du Soleil navázala spolupráci se švýcarskými vědci z Federálního technologického institutu v Curychu. V jednom nedávném cirkusovém představení, nazvaném „Sparked” (zažehnutý, osvícený), se tak objevila i choreografie švýcarských kvadrotorů, které v příběhu představovaly létající a svítící stínítka lamp.

Cirque du Soleil je špičková mezinárodní zábavní společnost, která se věnuje modernímu pojetí cirkusu. Má oficiální sídlo v kanadském Montrealu, i když ve skutečnosti jde o volné sdružení řady samostatných souborů, působících po celém světě.

Představení souborů Cirque du Soleil jsou téměř vždy pokročilou, originální a odvážnou syntézou mnoha různých prvků a prostředků. Většinou jsme během nich svědky mistrovského propojení dramatického příběhu, hudby, estetiky, multimédií, baletu, tance, špičkové akrobacie a také technologie.

Cirkusoví umělci se tentokrát spojili se švýcarskými odborníky na létající roboty a vytvořili s jejich pomocí sice poměrné krátké, avšak přesto velmi působivé vystoupení, které by bez létajících robotů nebylo možné. Kromě vědců z Federálního technologického institutu (ETH) se při přípravě vystoupení také angažovali odborníci ze švýcarské firmy Verity Studios, která se od ETH odštěpila.

Děj vystoupení je celkem jednoduchý – během práce kutila v elektronické dílně najednou vypadne proud. Toho využijí v dílně se nacházející různobarevná stínítka lamp, aby začala samostatně i koordinovaně ve formacích létat, tančit na hudbu, provádět náhlé manévry a svítit. Je jich celkem 10. Kutil je tím nejdříve překvapen, ale pak začne se stínítky komunikovat, dirigovat je, účastní se jejich „tance” a dokonce s nimi občas i trochu bojuje.

Komplikovaný prostorový balet je založen na vyspělé interakci mezi člověkem a mnoha stroji najednou, také na přesném fungování jejich prostorových a dynamických senzorů, na synchronizaci robotů s hudbou i mezi sebou navzájem a také na jejich učení. To vše bylo umožněno díky speciální technologii jemného řízení letu, kterou švýcarští odborníci pro kvadrotory vyvíjejí již 15 let. Veškeré dění na scéně je samozřejmě řízeno počítači.

Zdroje: Cirque de Soleil, TechCrunch, Phys.Org, Singularity Weblog, Sparked, Verity Studios

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio